На Кіровоградщині вперше за 80 років посуха тривала п'ять місяців
На Кіровоградщині вперше за 80 років посуха тривала п'ять місяців

На Кіровоградщині вперше за 80 років посуха тривала п'ять місяців

На Кіровоградщині посушливий період тривав п'ять місяців, це спостерігалося вперше з 1945 року.

Про це повідомляє Кіровоградський обласний центр з гідрометеорології у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"З травня по вересень по всій території області відмічався суттєвий дефіцит опадів. Сума опадів за цей період у Кропивницькому склала 47 мм (кліматична норма 258 мм), у східній частині області випало від 58 до 100 мм опадів, при кліматичній нормі 261-306 мм. І такий тривалий засушливий період відмічався вперше за період спостережень 1945-2024 рр. На решті території області випало 127-172 мм опадів (кліматична норма 272-310), і так сухо буває один раз у 20-40 років", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок тривалої сухоїпогоди, за наявності атмосферної та ґрунтової посухи склалися вкрай несприятливі умови для вегетації ярих зернових, зернобобових та городніх культур, а також для сівби, появи сходів та початкової вегетації озимих культур в осінній період.

16 липня максимальна температура повітря в місті Кропивницькому досягла +38,8°С та був перевищений абсолютний максимум температури повітря +38,7ºС, який спостерігався в цей день у 1909 році. І це було найвище значення максимальної температури повітря літа 2024 року.

З січня по квітень кількість опадів була в межах, в окремих районах дещо вища багаторічних кліматичних норм. Загалом з початку року середньомісячна температура повітря була вища на 1-4°С кліматичної норми, і така тенденція буде зберігатися до кінця року.

Як повідомляв Укрінформ, 2023 рік став найсухішим за останні три десятиліття для річок по всьому світу, а рекордно спекотний рік спричинив пересихання водних потоків і подекуди тривалі посухи.

Теги по теме
прогноз погоды
Источник материала
loader
loader