Нове управління Міноборони поновило права понад 900 захисників України та членів їхніх родин
Нове управління Міноборони поновило права понад 900 захисників України та членів їхніх родин

Нове управління Міноборони поновило права понад 900 захисників України та членів їхніх родин

Центральне управління захисту прав військовослужбовців Міністерства оборони України за перші чотири місяці діяльності поновило права 851 військового та 57 родин захисників.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба МОУ.

«Ми розуміємо, що військовослужбовці не завжди звертаються безпосередньо до органів влади, але інформація про порушення їхніх прав може з'являтися в соцмережах від родичів чи громадських організацій. Завдяки моніторингу інтернет-простору, в одній з бригад нам вдалося виявити системне порушення та відновити права близько 50 захисників», — сказав начальник Центрального управління захисту прав військовослужбовців Міноборони Володимир Лагута.

Нове управління Міноборони поновило права понад 900 захисників України та членів їхніх родин - Фото 1

Як зазначається, загалом опрацьовано 965 звернень та запитів щодо невиплати грошового забезпечення та одноразової допомоги, питань звільнення з військової служби, надання інформації про документи для отримання пільг тощо. Також фахівці надіслали понад 500 запитів і листів у різні інстанції, здійснили 9 службових перевірок та 2 розслідування, а в деяких випадках виявили ознаки злочинів, про які повідомили відповідні органи.

За словами Лагути, "колектив працює з такими основними причинами виникнення порушення прав, як неправомірні дії посадовців і командирів, прогалини законодавства та правова необізнаність військовослужбовців".

Робота розподілена за трьома напрямками: права військовослужбовців, права членів сімей військовослужбовців і питання дотримання гендерної рівності. Особлива увага приділяється проблемам, що мають системний і масовий характер або стосуються дискримінації за ознакою статі. За ними можуть проводитися службові перевірки чи службові розслідування.

За потреби фахівці управління готують необхідні зміни в законодавство або проводять навчальні заходи. Зокрема, було розроблено новий порядок подання та розгляду рапортів, який спрощує цю процедуру для військовослужбовців, у тому числі через застосунок Армія+.

Крім того, постійно ведеться моніторинг інтернет-простору, щоб оперативно виявляти порушення, про які не було повідомлено органам державної влади.

«Більшість фахівців управління мають водночас і бойовий досвід, і юридичну освіту, а третина — чинні адвокатські посвідчення. Фактично в Міноборони створено центр експертизи із захисту прав військовослужбовців і їхніх сімей, що дозволяє оперативно реагувати на системні порушення та запобігати їх повторенню в майбутньому», – зазначили в пресслужбі МОУ.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони України впроваджує нові правила щодо подання та розгляду рапортів військовослужбовців.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Минобороны
Источник материала
loader