У Польщі різко зменшилася кількість прихильників приймати біженців з України
У Польщі різко зменшилася кількість прихильників приймати біженців з України

У Польщі різко зменшилася кількість прихильників приймати біженців з України

У Польщі кількість прихильників прийому українських біженців зменшилася з 94% у березні 2022 року до 53% у вересні цього року.

Про це йдеться в опитуванні польського Центру досліджень громадської думки (СBOS), проведеному у вересні, передає Укрінформ із посиланням на PAP.

На запитання про ставлення поляків до прийому в РП біженців з України 53% респондентів відповіли, що підтримують це рішення, а 40% висловили негативну думку з цього приводу.

«53% поляків підтримують прийняття у Польщіукраїнських біженців, що є найнижчим результатом з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року. Після початку війни в березні 2022 року людей, які висловлювали таку думку, було 94%. Упродовж наступного року підтримка залишалася на рівні 80%», – повідомив CBOS.

В аналітичному центрі зазначили, що значне зниження підтримки було зафіксовано з весни 2023 року, що пов’язано з початком так званої зернової кризи у польсько-українських відносинах. У березні 2022 року лише 3% виступали проти прийняття біженців з України, а зараз ця кількість зросла до 40%.

Підтримують прийняття біженців з України 60% польських чоловіків і лише 47% польських жінок. Більше проти прийняття українських біженців до Польщі виступають люди з правими політичним поглядами, ніж з лівими.

Опитування проведено з 12 по 22 вересня на вибірці 941 особи (з них: 64,2% за методом CAPI, 23% – CATI та 12,9% – CAWI).

Як повідомляв Укрінформ, у Польщі станом на сьогодні перебуває близько мільйона людей, які приїхали в країну після 24 лютого 2022 року. Загалом в Польщі може перебувати понад 3 млн громадян України.

За даними Євростату, українці - лідери отримання посвідок на проживання в ЄС. Торік у Євросоюзі було видано понад 3,7 мільйона перших дозволів на проживання негромадянам ЄС, що на 4,7% більше, ніж у 2022 році. Найбільшу кількість перших посвідок на проживання було видано громадянам України (307 313), за ними йдуть Білорусь (281 279) та Індія (207 966).

Теги по теме
Украина Польща
Источник материала
loader