Вчені знайшли новий спосіб розкладати пластик у стічних водах
Вчені знайшли новий спосіб розкладати пластик у стічних водах

Вчені знайшли новий спосіб розкладати пластик у стічних водах

Цей фермент, що розкладає ПЕТ-пластик у мікробах стічних вод, може допомогти переробляти пластикові відходи й боротися із забрудненням навколишнього середовища. Фермент виявили учені Американського хімічного товариства, пишуть Тренди 24.

Фермент розкладає найпоширеніший пластик

Поліетилентерефталат (ПЕТ) – це один із найпоширеніших пластиків. Його використовують для виробництва пляшок і упаковки.

Відкриття було зроблено в мікроорганізмах, що мешкають у стічних водах, а саме в мікробі Comamonas testosteroni. Фермент може допомогти скоротити мікропластикове забруднення.

Мікропластик – це частинки пластику, які потрапляють у стічні води та забруднюють навколишнє середовище.

C. testosteroni виявився здатним руйнувати ПЕТ, перетворюючи його на мономери. Ці мономери можна використовувати як джерело вуглецю для росту інших мікробів або переробляти на корисні речовини.

Під час експерименту вчених мікроби були інкубовані з плівками й гранулами ПЕТ. Вони показали, що мікроби швидше руйнували шорсткі гранули пластику.

Особливо це відбувалося за присутності ацетату, який присутній у стічних водах.

Висновки дослідження підкреслюють високий потенціал C. testosteroni для переробки пластикових відходів. Це важливе відкриття, яке може мати важливе значення у боротьбі із забрудненням пластиком.

Турбота про екологію – є важливою частиною корпоративних цінностей "МакДональдз". Відтак у березні 2024 року компанія анонсувала відмову від пластикових столових приборів та їх поступову заміну більш екологічними. Це дасть змогу зменшити використання пластику аж на 40 тонн щорічно!

Источник материала
loader
loader