«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь
«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь

Медійники зібралися на Майдані Незалежності та згадали, якою вона була.

Увечері у четвер, 11 жовтня, у центрі Києва колеги вбитої в російському полоні журналістки Вікторії Рощиної організували акцію у її пам’ять. Медійники прийшли на Майдан Незалежності з фотографіями Вікторії, поділилися спогадами про неї та ще раз нагадали про її роботи. І всі як один казали про її неймовірну працьовитість і жагу до складних тем.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 1

Колишня головна режисерка «Громадського» Анна Цигима порівняла Вікторію Рощину з бульдозером. Каже, такої невтомної та закоханої у журналістику людини ще не зустрічала.

«Віка така маленька, але так вгризалась у теми. Перед нею двері зачиняють — вона вибиває. І ми весь час за неї переживали, боялися, тому що вона не те що рвалася — вона пробивала все. І зараз згадую такі смішні історії… Хто б не йшов останній із роботи — Віка ще там сиділа, хто б не приходив першим на роботу — Віка там сиділа. Тобто це такий фанатичний трудоголізм. Зйомка в одному суді — Віка: «Я!». Зйомка в іншому суді — «Я!». «А як ти встигнеш?» — «Я все встигну». В неї були складні стосунки з операторами, тому що вони не витягали її, й вона почала сама знімати. Знімала, фотографувала — її перестали витягати режмонти, й вона сама монтувала. Вона зробила прекрасний фільм “Керченські бранці” — просто фантастичний», — ділиться спогадами Анна Цигима.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 2

Анна Цигима

«Ми не були друзями, просто колегами, бо з нею не можна було дружити — вона дружила з роботою. Вона віддавала всю себе людям, своїм героям... Вона жила своїми героями, вона з ними комунікувала, з сім’ями. Дуже крута людина, і вона вартує того, щоб її пам’ятала вся країна, 100%», — згадує Вікторію Рощину ще одна її колега Олександра Чернова.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 3

Олександра Чернова (ліворуч)

За словами Христини Коціри, головної редакторки hromadske, яка упродовж п’яти років була керівницею Вікторії Рощиної, про цю працелюбність навіть створювали меми.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 4

Христина Коціра

«Коли ми описували вакансію, то жартували, що напишемо в умовах “шукаємо людину, яка любить жити в суді, як Віка Рощина”. Бо вона це любила, годинами сиділа в судах. А ще Віку згадують як людину, яка ховалася за кримінальними кодексами, — в неї весь стіл був завалений різними законами й паперами, вона в усе все заривалася і копала, — згадує Христина Коціра.

Христина Коціра також згадує про перший репортаж Вікторії Рощиної з окупованого Енергодара: «Якраз тоді туди вже зайшли росіяни, вони стояли біля атомної станції. Віка з надривом питала: “Чого ви сюди прийшли? Це — територія України! Що ви від нас хочете?”. Вона зробила їхні фотографії, прислала матеріал, а потім пише: “Все нормально, я в безпеці, я виїхала звідти”. Ми ставимо текст на сайт, а вранці вона мені телефонує і каже: “Ти знаєш, я тут ходжу по Енергодару, тут ще можна один матеріал зробити”. Я кажу: “Віко, ти нормальна? Ти ж мені вчора сказала, що виїхала”. А вона відповіла, що це її життя і вона робить свою роботу».

У березні 2022 році Вікторія Рощина вперше потрапила до російського полону, але навіть там росіяни не могли її залякати, згадує колишній колега Богдан Кутєпов: «Я сьогодні ще раз перечитував, як вона вперше потрапила в полон у Бердянську, де вона казала росіянину: “Ты кто вообще такой?”, а він їй: “Я — мужчина, а ты — девушка и я могу отдать тебя кадыровцам”. А вона питала, що він має на увазі, щоб записати це на диктофон. Тобто навіть там вона все одно дотискала, щоб він це проговорив словами та щоб був синхрон як доказ».

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 5

Севгіль Мусаєва і Богдан Кутєпов

Тоді Вікторію вдалося швидко звільнити. Та полон її не зупинив і вона все одно намагалася робити матеріали з окупованих територій і хотіла знову туди потрапити. Жодні відмовки, вмовляння батька та колег, заборони редакторів не діяли, згадує головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 6

«Вікторія дуже несподівано з’явилася в житті “Української правди”. Вже під час повномасштабного вторгнення вона написала одному з редакторів, що в неї є текст з окупованого Маріуполя. У мене вже тоді було питання, як вона це робить і чому вона це робить. Потім зрозуміла, що для Вікторії дуже важливо було розповідати історії людей, які перебувають на територіях, непідконтрольних Україні. Вона завжди намагалася підтримувати зв’язок з українцями там, — розповіла Севгіль Мусаєва. — Один із репортажів, який мене вразив, — це репортаж із Василівки Запорізької області, коли Віка 14 днів разом з іншими українцями вибиралася з окупації на підконтрольну Україні територію, спала в машині, спілкувалася з цими людьми, які проходили цей коридор, і описала всі свої враження. Друге, пам’ятаю, як Віка вже в Києві написала комусь із редакторів наших, що в Бердянську загинули двоє хлопців, їх убили росіяни, і вона хоче неодмінно написати їхню історію. Вона змогла знайти їхніх родичів на окупованій території, поговорити з ними, а потім ще довгий час для неї дуже було важливо дізнатися, що відбувається з їхніми тілами. Це, мені здається, про абсолютну небайдужість і людяність».

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 7

Ангеліна Карякіна 

За словами Севгіль Мусаєвої, ми втратили, напевно, найсміливішу журналістку в нашій країні. Вона сказала: ця трагедія є черговим приводом для того, щоб і нам, і світовій спільноті зробити все, аби прискорити процес звільнення інших цивільних бранців, зокрема журналістів.

«Вона горіла журналістикою»: колеги вбитої у полоні журналістки Вікторії Рощиної провели акцію на її честь - Фото 8

стало відомо про смерть журналістки Вікторії Рощиної в російському ув’язненні. Обставини її смерті поки невідомі. За інформацією ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в’язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув’язненні кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Медіарух закликавміжнародні організації відреагувати на загибель Рощиної рішучими діями та домогтися звільнення інших українських журналістів, які перебувають в полоні. 

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди»Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території Українив серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. 27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території. 

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрога й у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

Фото Максим Полищук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader