ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT
ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT

ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT

Лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар намагався переконати своїх союзників Іран і «Хезболлу» долучитися до атаки терористичного угрупування на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times після ознайомлення з протоколами десяти зустрічей вищого керівництва ХАМАСу, які були вилучені ізраїльськими військовими.

Загалом протоколи містить 30 сторінок з раніше нерозголошеними подробицями, зокрема, про підготовку до його нападу на Ізраїль.

Зазначається, що спочатку ХАМАС планував здійснити атаку на Ізраїль восени 2022 року. Проте терористичне угруповання відкладало виконання плану, намагаючись переконати Іран і «Хезболлу» взяти в ньому участь.

Вже у липні 2023 року ХАМАС направив свого високопосадовця до Лівану, де він зустрівся з високопоставленим іранським командиром і попросив допомоги з ударами по чутливих ізраїльських об’єктах на початку атаки.

Старший іранський командир відповів ХАМАСу, що Іран і «Хезболла» підтримують план, але їм потрібно більше часу для підготовки.

Хоча ХАМАС був упевнений у загальній підтримці своїх союзників, дійшов висновку, що, можливо, йому доведеться продовжувати без їхньої повної участі — частково, щоб не дати Ізраїлю розгорнути нову передову систему протиповітряної оборони до того, як відбудеться напад.

На рішення напасти на Ізраїль також вплинуло, серед іншого, бажання ХАМАСу перешкодити зусиллям з нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

Також стало відомо, що ХАМАС навмисно уникав серйозних протистоянь з Ізраїлем протягом двох років, починаючи з 2021 року, щоб максимально збільшити несподіваність нападу 7 жовтня.

На думку лідерів угрупування, вони «повинні були переконати ворога, що ХАМАС у секторі Гази хоче спокою».

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Фото: AA

Теги по теме
война Израиль Иран
Источник материала
loader
loader