Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 жовтня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 жовтня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 жовтня 2024 року

Ворожі дронові атаки, запізнення Заходу, еволюція «червоних ліній», дивіденди Орбана.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» ексочільник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж заявив про необхідність знищити українськими дронами місця запуску та зберігання «шахедів» — як найефективніший спосіб боротьби з цією загрозою.

Експерт одеського Центру міжнародних досліджень Денис Кузьмін відзначив відсутність в Угорщини можливості транспортувати нафту танкерами, через що Віктор Орбан готовий йти на будь-які абсурдні вимоги і шантаж, щоб розблокувати постачання «лукойлівської» нафти трубою.

Політичний коментатор Петро Олещук висловив переконання, що західні партнери зрештою нададуть дозвіл на використання своєї зброї для ударів вглиб території Росії і знімуть обмеження. Але навряд чи це буде зроблено тоді, коли подібні рішення могли б мати максимальний ефект — наприклад, саме зараз. Навіть колишній генсекретар НАТО Єнс Столтенберг визнав, що Україну треба було озброювати превентивно, але цього не зробили, в результаті ескалації не запобігли, а страх не зник.

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка зазначив, що без припинення репресій демонстративні звільнення кількох політв'язнів у Білорусі не є сигналом до змін. Лукашенко повинен продемонструвати здатність вести зі своїм народом бодай якийсь діалог — це було головною вимогою протестів у 2020 році, нагадав Вячорка.

Ізраїльський журналіст Еміль Шлеймович розповів, що США просять Ізраїль не атакувати іранські нафтові об'єкти, бо через це можуть зрости ціни на нафту, що зіграє на руку Росії.

Політичний коментатор Тарас Загородній відзначив «еволюцію» червоних ліній з боку Кремля: вперше про них почали говорити ще у 2017 році, коли було знято ембарго на постачання Україні американської зброї, потім влітку 2022-го п'яний Медведєв погрожував ядерною війною за бодай одну ракету, яка впаде на Крим, а зрештою ядерного удару так і не було навіть після ураження стратегічного радару на території Росії, не кажучи вже про Курську операцію. Шкода, що на Заході досі є ті, хто вірять у ці «російські народні казки», резюмував Загородній.

У блоці каналу «Freeдом» політолог Володимир Фесенко пояснив, чому візит президента Зеленського на саміт країн Балкан важливий: нам потрібні голоси підтримки від кожної країни, Хорватія та Словенія в ЄС, і від них залежить наш вступ, а інші країни, які прагнуть до Євросоюзу, мають зрозуміти, що ми з ними не маємо наміру в цьому питанні конкурувати.

Редактор служби Atlantic Council Пітер Дікінсон констатував, що всі зараз чекають на вибори президента США, і в Лондоні, Берліні та Києві потрібно демонструвати, що навіть в разі другого терміну Дональда Трампа підтримка України не повинна припинятися.

Президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний заявив, що Віктор Орбан «отримує дивіденди від своєї девіантної поведінки». Жодного разу Євросоюз так і не покарав його за шантаж і не розробив методи для протидії, не бажаючи радикально змінювати свої внутрішні процеси — «використовують тільки пряники, а про батіг чомусь забули».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader