У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя
У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя

У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя

У Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці презентували книгу-триптих відомого поета, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитра Кременя «Сива райдуга».

Окрім віршів до книги увійшли літературні портрети, есе, промови і роздуми, зокрема ті, що публікуються вперше.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

«Сива райдуга» це видання вибраних творів Дмитра Кременя, які він писав не як Шевченківський лауреат, а як людина, яка досягла неймовірних висот в публіцистиці, есеїстиці та літературній критиці. Тут є поетичні твори присвячені моїй мамі, а також зібрані спогади про сучасників, про його наставників. Крім того, сюди увійшла маловідома широкому загалу промова батька на вручення йому Шевченківської премії», - сказав син поета, Уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь, який взяв участь у презентації.

У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя - Фото 1

Він разом з мамою Ольгою Іванівною стали укладачами нової книги нині вже покійного Дмитра Кременя.

Безумовною окрасою видання стала як любовна лірика, присвячена дружині, так і літературні портрети про відомих українців - Миколу Вінграновського, Андрія Антонюка, Івана Дзюбу та інших.

На думку Тараса Кременя, творчість батька дуже перегукується з сучасністю і не втрачає актуальності. Він був подвижником духовного відродження і національної культури, стояв біля витоків Товариства української мови та "Просвіти", українськомовної школи та преси. В 2014 році одним з перших закликав до боротьби проти російського агресора.

«Сива райдуга» - це про значення української літератури, про важливість її підтримки для нашої єдності та ідентичності, особливо на півдні України», - наголосив уповноважений із захисту державної мови.

У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя - Фото 2

Нова книга має понад 500 сторінок, видана накладом у тисячу екземплярів коштом меценатів. Частину тиражу вже під час презентації подарували бібліотекам міста Миколаєва. Збірка буде цікава усім, хто захоплюється сучасною українською художньою літературою та культурою.

Дмитро Кремінь відомий в Україні і далеко за її межами поет, перекладач, публіцист, есеїст, Заслужений діяч мистецтв. У його творчому доробку понад 20 збірок поезії. А разом з відомими композиторами – Тетяною Яровою, Анатолієм Мироновим, Євгеном Долговим та іншими – світ побачило близько 500 пісень його авторства, частина з яких стали хітами.

У Миколаєві презентували книгу-триптих Шевченківського лауреата Дмитра Кременя - Фото 3

Кремінь удостоєний низки високих культурологічних та літературних відзнак. А у 1999 році він отримав Державну премію України імені Тараса Шевченка за книгу поезій та симфоній «Пектораль».

Як повідомлялося, у видавництві «Lost Horse Press» (Вашингтон,США)вийшла поетична двомовна (українською та англійською) книга «Скрипка з того берега» відомого миколаївського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Кременя.

Теги по теме
Николаев
Источник материала
loader