Ілон Маск втратив $15 мільярдів після презентації Tesla robotaxi
Ілон Маск втратив $15 мільярдів після презентації Tesla robotaxi

Ілон Маск втратив $15 мільярдів після презентації Tesla robotaxi

Захід Tesla robotaxi, на якому компанія представила довгоочікувані прототипи Cybercab та Robovan, не вразила багатьох інвесторів та аналітиків Уолл-стріт. Внаслідок акції компанії впали більш ніж на 9% — із $238,77 до $217,80 за акцію. Це зниження призвело до зменшення стану Ілона Маска, який володіє приблизно 13% акцій компанії.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, оновленим після закриття торгів у Нью-Йорку, статки Ілона Маска скоротилися на $15 мільярдів. Проте, із загальним статком у $240 мільярдів Маск залишається найбагатшою людиною на Землі.

Це не вперше, коли Маск стикається з фінансовим ударом після презентації Tesla. Forbes повідомив у липні, що Маск зіткнувся з аналогічним фінансовим ударом після того, як захід We, Robot було відкладено з початкової дати у серпні, а акції Tesla впали приблизно на 7%. Вартість акцій компанії продовжувала знижуватися до початку серпня, а потім відновилася у вересні – внаслідок чого стан Маска перевищив вартість McDonald’s та Pepsi. Проте акції Tesla ще не повернулися до річного максимуму, якого вони досягли у липні, перш ніж цього тижня знову впали.

Маск контролюватиме понад 20% акцій Tesla, якщо його величезний пакет виплат витримає поточні судові провадження, що може збільшити його стан.

Презентація Tesla robotaxi залишила у багатьох аналітиків Уолл-стріт більше питань, ніж відповідей про парк роботаксі Tesla. Аналітики розкритикували відсутність подробиць про план компанії зі створення безпілотних автомобілів та виявили скептицизм щодо пропонованих термінів їхнього широкого випуску. Ця відсутність ясності та відсутність давно обіцяної, менш дорогої Tesla могли сприяти зниженню акцій.

«Ідучи до того, що, можливо, було найочікуванішим уявленням продукту в історії Tesla, ми мали кілька очікувань щодо того, що ринок міг би дізнатися, і ми відчували, що це мало б значення для спрямування та дебатів навколо акцій. Ми були загалом розчаровані змістом та подробицями презентації», — повідомив Business Insider аналітик Morgan Stanley Адам Джонас.

На заході Маск заявив, що Tesla планує випустити автономні моделі Cybercabs до 2027 року, і не назвав терміни запуску Robovan, який буде розрахований на 20 місць. Компанія також представила останні прототипи своїх людиноподібних роботів Optimus, які танцювали, розливали напої та позували для селфі під час заходу.

Маск заявив, що роботи стануть «найбільшим продуктом з будь-коли створених».

У постах у соцмережі X після заходу Маск особливо виділив відгуки інвесторів Tesla, вражених баченням компанією майбутнього безпілотних таксі, у тому числі зробив репост фрагмента повідомлення аналітика Wedbush Дена Айвза, який описує Tesla як «авангард і центр 4-ї промислової революції».

Источник материала
loader