Документальний фільм Kyiv Independent про сексуальні злочини окупантів переміг на Празькому кінофестивалі
Документальний фільм Kyiv Independent про сексуальні злочини окупантів переміг на Празькому кінофестивалі

Документальний фільм Kyiv Independent про сексуальні злочини окупантів переміг на Празькому кінофестивалі

Фільм-розслідування «Він повернувся» розкриває сексуальні злочини, скоєні під час російської окупації Київської та Херсонської областей на початку 2022 року.

Документальний фільм-розслідування Kyiv Independent під назвою «Він повернувся», який розкриває сексуальні злочини, скоєні під час російської окупації Київської та Херсонської областей на початку 2022 року, здобув нагороду за найкращий фільм на кінофестивалі Press Play у Празі 12 жовтня.

Про це пише Kyiv Independent.

Фестиваль відбувся у Празі з 8 по 12 жовтня і підкреслював важливу роль журналістики в сучасному суспільстві. На фестивалі було показано понад 20 фільмів, з яких у двох конкурсних категоріях змагалися шість повнометражних і шість короткометражних документальних стрічок.

На фестивалі фільм представляла заступниця головного редактора Kyiv Independent Тома Істоміна.

Авторка документального фільму Олеся Біда підкреслила, що українські правоохоронні органи задокументували 292 випадки сексуального насильства, вчиненого російськими солдатами, хоча ця цифра ймовірно є лише частиною від загальної кількості.

Двоє постраждалих поділилися своїми історіями з журналістами, які змогли ідентифікувати солдатів, відповідальних за зґвалтування, а також їхніх командирів. В одному випадку команда відтворила злочин, працюючи під прикриттям, зв’язавшись з цивільними та військовими в окупованій Донецькій області, щоб зібрати ключові деталі.

«Важко радіти — бо тема і час — геть не відповідні. Та це щось, що нарешті змусило усміхнутися в ці темні дні. Нехай наш голос звучить ще гучніше!», — написала у соцмережі авторка фільму Олеся Біда.

Документальний фільм Kyiv Independent про сексуальні злочини окупантів переміг на Празькому кінофестивалі - Фото 1

Іншими членами команди Kyiv Independent, які працювали над проєктом, були Віталій Гавура, Макс Яковчук, Костянтин Нечипоренко та Євгенія Моторевська.

Press Play Prague — перший європейський кінофестиваль, зосереджений виключно на роботах про журналістику. Цей фестиваль має на меті висвітлити виклики, з якими стикається журналістика, та її вплив через призму кіно.

Фото: Olesya Bida/Facebook.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
расследование Чехия фильм
Источник материала
loader
loader