Масові повідомлення про мінування: Нацполіція перевірила вже 60% закладів, інформація не підтвердилась. Перевірка інших об’єктів триває
Масові повідомлення про мінування: Нацполіція перевірила вже 60% закладів, інформація не підтвердилась. Перевірка інших об’єктів триває

Масові повідомлення про мінування: Нацполіція перевірила вже 60% закладів, інформація не підтвердилась. Перевірка інших об’єктів триває

Сьогодні, починаючи з 12:40, по всіх регіонах України на електронні адреси органів державної влади, місцевого самоврядування, редакцій ЗМІ та інших об’єктів надходять анонімні листи про замінування їхніх будівель.

Станом на 19:30 14 жовтня підрозділами Національної поліції відпрацьовано 60% закладів, про які надходили повідомлення про замінування – всі вони не підтвердилась. Перевірка інших об’єктів триває.  Про це повідомили у Департаменті комунікацій Нацполіції. 

У Департаменті нагадали, що сьогодні, починаючи з 12:40, по всіх регіонах України на електронні адреси органів державної влади, місцевого самоврядування та інших об’єктів надходять анонімні листи про замінування їхніх будівель. 

Наразі такі листи ще продовжують фіксуватися органами Нацполіції, «тому говорити про кількість цих повідомлень ще зарано. З тих, що надійшли, половина вже відпрацьована, всі вони виявились хибними», - зазначили правоохоронці. 

Фальшиві повідомлення про події, на реагування яких витрачається ресурс, відбуваються регулярно вже майже три роки, йдеться у повідомленні Департаменту комунікацій. Наголошується, що серед цілей гібридної війни, яку проводить проти України російський ворог - масова паніка та виснаження системи державних і правоохоронних органів, намагання відволікти роботу поліції шляхом повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти, об’єктів державних органів. 

Повідомляється, що з урахуванням збільшення кількості неправдивих повідомлень про замінування, у 2022 році в Національній поліції України розроблений та затверджений «Алгоритм реагування органів та підрозділів поліції на масові повідомлення про загрозу вибуху», яким, зокрема, суттєво підвищена роль оперативної складової, у тому числі, застосування підрозділів кіберполіції при відпрацюванні таких повідомлень.

 

У Нацполіції вкотре закликали українців бути уважними та у разі отримання інформації про мінування негайно покинути будівлю. Правоохоронці також нагадали, що за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до восьми років (ст. 259 Кримінального кодексу України). 

Сьогодні ми повідомляли, що «Детектор медіа» та низка інших українських медіа також отримали листи з погрозами про замінування. У листі, який наша редакція отримала на корпоративну пошту, йдеться, що зловмисник начебто підклав вибухівку в будівлю нашої редакції і має намір її підірвати. Детальніше читайте у нашій новині «Детектор медіа» та низка інших українських медіа отримали листи з погрозами про замінування

Фото: перевірка приміщення, щодо якого надійшло повідомлення пр мінування/Націполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader