Нью-Йоркський хор «Думка» відзначив своє 75-річчя
Нью-Йоркський хор «Думка» відзначив своє 75-річчя

Нью-Йоркський хор «Думка» відзначив своє 75-річчя

Нью-Йоркський хор «Думка» відзначив своє 75-річчя гала-концертом, який відбувся в неділю на Мангеттені в Центрі виконавських мистецтв імені Джека Скірболла.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, на концерті, зокрема, виступили японська скрипалька й композиторка Ікуко Каваї та українська співачка Христина Соловій.

«Від часу заснування в 1949 році цей надзвичайний хор не лише підтримував багаті музичні традиції України, а й став потужним послом нашої культури за кордоном», – сказав у своєму виступі постпред України при ООН Сергій Кислиця.

Нью-Йоркський хор «Думка» відзначив своє 75-річчя - Фото 1 У Нью-Йорку відбувся гала-концерт хору «Думка», присвячений 75-річчю колективу / Фото: Богдана Гриціва

«Думка» відіграє важливу роль у «підвищенні обізнаності про боротьбу України за свободу», – наголосив він.

За словами Кислиці, він пишається тим, що постпредство плідно співпрацює з хором та його художнім керівником і диригентом Василем Гречинським.

«Завдяки виступам «Думки» – чи то в ООН, чи то в «Карнегі-холі», чи то на багатьох інших престижних майданчиках – голос України чутно далеко за межами наших кордонів. Це партнерство… показує світові, що культурна спадщина України є такою ж яскравою та життєздатною, як і її народ», – зазначив постпред.

Як розповів Укрінформу Гречинський, тема України завжди була і є провідною в діяльності хору. «Кожен (з виконавців) по-своєму залишив свою батьківщину, але тільки фізично; душею і думками – усі там. Війна загострила це відчуття», – сказав він.

Маестро розповів, що вже 26 лютого 2022 року – через два дні після початку повномасштабної війни – хор виконав на популярному телешоу Saturday Night Live пісню «Боже великий єдиний».

«Після початку російського вторгнення ми як колектив вважали своїм обов’язком робити якомога більше для України, для людей, армії. Часом ми співали по три концерти на тиждень. Брали участь у концертах, що збирали мільйони доларів на потреби України», – розповів диригент.

За його словами, учасники «Думки» особисто переказали на рахунок армії власні 50 тисяч доларів.

«Один з наших співаків зараз на фронті, на передовій. І ми всіляко його підтримуємо», – додав Гречинський.

Український хор «Думка» у Нью-Йорку заснували в 1949 році вихідці з України. Серед засновників був батько колишнього глави УГКЦ кардинала Любомира Ярослав Гузар.

Як повідомляв Укрінформ, торік Президент України Володимир Зеленський присвоїв Гречинському почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Теги по теме
США
Источник материала
loader