Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW
Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW

Українські військові відновили контроль над раніше втраченими позиціями поблизу Селидового в Покровському напрямку. Тим часом російські окупанти змогли просунутися поблизу Торецька та в районі Великої Новосілки. Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Операція ЗСУ в Росії

Згідно з останніми звітами, російські війська, ймовірно, нещодавно відвоювали Матвєївку і просунулися вглиб українського плацдарму в Курській області 13 жовтня. Вони також заявили про захоплення Ольговки, Любимівки, Толстого Лугу та частини Новоіванівки, хоча бої в Ольговці тривають. Російські військові блогери повідомляли про наступ на Малу Локню та інші населені пункти, тоді як українські офіційні особи вказували на активізацію російських атак у цьому регіоні.

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW фото 1
Фото: ISW

Схід України. Операція №1 – Харківська область

Ані українські, ані російські джерела ISW не повідомляли про бойові дії на півночі Харківської області 13 жовтня. 

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW фото 2
Фото: ISW

Операція №2 - Луганська область


13 жовтня російські загарбники продовжували наступ на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна, але підтверджених успіхів не досягли.

Російські «воєнкори» стверджували, що війська РФ просунулися ближче до річки Оскіл біля Кругляківки, хоча в ISW не знайшли візуального підтвердження цього твердження.

Російські окупанти продовжували наступальні дії в районі Петропавлівки та Кучерівки, біля Колісниківки, Кругляківки, Степової Новоселівки, Піщаного, Вишневого, Лозової, М'ясожарівки, Новомихайлівки, Дружелюбівки, Греківки, Невського, Новосадового, під Торським і Тернами 12 і 13 жовтня.

Українські війська 12 жовтня завдали удару по російському складу паливно-мастильних матеріалів поблизу окупованого н.п. Ровеньки у Луганській області.

Так, у Генштабі ЗСУ повідомили, що Головне управління військової розвідки (ГУР) МОУ та українські війська завдали удару по складу, а російські джерела стверджують, що ЗСУ завдали удару по паливному баку на складі за допомогою БПЛА.

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW фото 3
Фото: ISW

Операція №3 – Донецька область


13 жовтня російські окупанти вели наступальні дії під Сіверськом, однак підтверджених змін на лінії фронту не було.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що 12 і 13 жовтня російські загарбники наступали в районі Верхньокам'янського, Івано-Дар'ївки та Виїмки.

Російське джерело стверджувало, що війська РФ начебто просунулися на північ від Верхньокам'янського, але в ISW не знайшли підтвердження.

13 жовтня війська РФ вели наступ у районі Часового Яру, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

12 і 13 жовтня російські окупанти також наступали в районі Часового Яру, біля Калинівки та біля Ступочок.

Речник бригади ЗСУ, яка діяла під Часовим Яром, 13 жовтня повідомив, що окупанти ведуть наступ здебільшого піхотою невеликими групами і практично не ведуть механізованих штурмів.

Російський «воєнкор» заявив, що українські FPV-безпілотники заважають військам РФ просуватися до Ступочок.

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW фото 4
Фото: ISW

«Південна вісь»


Війська РФ 12 і 13 жовтня штурмували в західній частині Запорізької області поблизу Роботиного, але успіхів не мали.

У Генштабі ЗСУ 12 і 13 жовтня повідомили, що російські окупанти наступали на Дніпровському напрямку, маючи на увазі, ймовірно, лівобережжя Херсонської області та острови в дельті річки Дніпро.

12 жовтня речник Південного оперативного командування ЗСУ Владислав Волошин заявив, що війська РФ протягом останнього тижня активізували наступальні дії на Дніпровському напрямку, та зазвичай проводять 5-7 штурмів на день невеликими групами піхот.

Волошин додав, що окупанти накопичують зброю та техніку на Кінбурнській косі, і припустив, що війська РФ можуть розпочати наступ на сусідні острови в районі впадіння Дніпровської затоки в Чорне море.

Ворог просувається під Торецьком, а ЗСУ відновили позиції під Селидовим – звіт ISW фото 5
Фото: ISW

До слова, колись квітуче українське місто Вовчанськ на Харківщині перетворено на руїни внаслідок постійних обстрілів російськими окупантами. Фотографи Костянтин та Влада Ліберови опублікували шокуючі кадри, зняті з дрона, які демонструють масштаби руйнувань.

Источник материала
loader
loader