Вражає мозок: виявили новий небезпечний вірус, який переносять кліщі
Вражає мозок: виявили новий небезпечний вірус, який переносять кліщі

Вражає мозок: виявили новий небезпечний вірус, який переносять кліщі

Цей вірус отримав назву "вірус водно-болотних угідь" (WELV). Вперше його ідентифікували у хворого у місті Цзіньчжоу у червні 2019 року, пише The New England Journal of Medicine.

Перші зараження вірусом

61-річний пацієнт стикнувся з лихоманкою, головним болем та блювотою, які почалися через п'ять днів після відвідування парку з великою водно-болотною територією у Внутрішній Монголії. Він повідомив лікарям, що під час відвідин відчув укус кліща. Але антибіотики не допомогли покращити стан, що свідчило про можливість вірусної інфекції.

Подальше аналізування ДНК та РНК крові виявило групу ортонаївірусів, до того не відомих в науці.

Перша знахідка WELV у людині спонукала вчених шукати цей вірус у кліщах та тваринах північної частини Китаю. Зібравши приблизно 14 600 кліщів, дослідники виявили, що близько 2% з них переносили цей вірус, особливо серед виду Haemaphysalis concinna. Вірус було також ідентифіковано у декількох овечках, конях, свинях та забайкальських цокорах.

Які симптоми викликає новий вірус

Дослідження здорових лісників і крові пацієнтів з підвищеною температурою після укусу кліща показали, що 20 із декількох сотень осіб мали вірус WELV. Пацієнти, які були інфіковані, стикалися з лихоманкою, запамороченням, головним болем, і болем у спині, а також нудотою та діареєю. Рідше виникали петехії – точкові крововиливи з дрібних судин – та лімфаденопатія – збільшення лімфатичних вузлів.

Один із хворих, заражених WELV, навіть опинився у комі з високою кількістю лейкоцитів у спинномозковій рідині, але всі пацієнти одужали після лікування.

Крім того, лабораторні миші, інфіковані WELV, мали смертельні інфекції, що вражали різні органи, у тому числі мозку, це підкреслює здатність вірусу викликати серйозні інфекції нервової системи.

Источник материала
loader