У Молдові журналісти проникли до мережі агентів Кремля й показали розслідування про підкуп громадян по телебаченню
У Молдові журналісти проникли до мережі агентів Кремля й показали розслідування про підкуп громадян по телебаченню

У Молдові журналісти проникли до мережі агентів Кремля й показали розслідування про підкуп громадян по телебаченню

Портал Ziarul de Gardă зробив розслідування про те, як проросійська партія «Шор» підкуповує громадян за гроші з Москви напередодні президентських виборів та референдуму щодо вступу до ЄС.

У Молдові по телебаченню показали журналістське розслідування про те, як проросійська партія «Шор» підкуповує громадян за гроші з Москви. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на портал Ziarul de Gardă, журналісти якого опублікували відповідне розслідування

Його транслювали на державному телеканалі «Молдова-1», а також на TV8, Jurnal TV, ONE TV та Star TV.

Журналістка порталу впродовж трьох місяців під вигаданим ім’ям брала участь в організованих партією акціях протесту, передвиборчих зустрічах та виконувала їхні агітаційні завдання, аби з'ясувати, як це працює. У серпні розслідувачку зареєстрували у чатботі Telegram як активістку та доручили вербувати нових прихильників. За це їй обіцяли «бонуси» і можливість «кар’єрного зростання» у мережі. 

Завербованим людям обіцяли «від тисячі леїв» на місяць. Спершу вони отримували гроші готівкою, але згодом для цього їм почали відкривати картки. Так журналістка стала власницею рахунку в російському «Промсвязьбанку» на основі підробленого документа та у вересні й жовтні отримала по 15 тисяч рублів зарплатні за виконані завдання. За словами розслідувачів, їй також неодноразово телефонували з Москви, аби «подякувати за роботу».

У Ziarul de Gardă зауважили, що мережа продовжила роботу і після того, коли поліція і прокуратура Молдови оголосили про ліквідацію мережі підкупу виборців. 

Журналісти зробили висновок, що зараз партія прагне змінити європейський курс країни, скомпрометувати референдум щодо вступу у ЄС та забезпечити голосами кандидата-опонента нинішньої президентки Маї Санду, якого підтримає Шор. Ім'я останнього поки що не оголосили. 

20 жовтня у Молдові пройдуть президентські вибори та голосування на референдумі щодо вступу у ЄС. 

10 жовтня у Молдові також заблокували телеграм-канали олігарха-втікача Ілана Шора, а також канали, пов’язані з його політсилою та ключовими соратниками, зокрема очільниці (башканки) автономного регіону Гагаузія Євгенії Гуцул. Ресурси заблокували за порушення місцевого законодавства.

Формальний лідер партії «Шанс» — перереєстрованої партії «Шор» — Алексєй Лунгу заявив, що напередодні також заблокували його сторінки у фейсбуці та інстаграмі, проте незрозуміло, з якими поясненнями це зробила компанія Meta.

Того ж дня стало відомо про понад сотню обшуків у осіб, пов’язаних з партією «Шор», у рамках розслідування щодо її фінансування. 

  • Читайте також: Інформаційні маніпуляції та втручання Кремля в країнах Люблінського трикутника та Молдові: Аналітичний звіт

Фото: колаж Ziarul de Gardă

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader