Забруднення водойм: за пів року нарахували понад 21 мільйон збитків
Забруднення водойм: за пів року нарахували понад 21 мільйон збитків

Забруднення водойм: за пів року нарахували понад 21 мільйон збитків

В Україні за І півріччя 2024 року за фактом порушення вимог водоохоронного законодавства, зокрема забруднення водних об'єктів, нараховано збитків на понад 21 млн грн.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

«Подано 105 претензій та позовів на понад 26 млн грн. З них сплачено трохи більше ніж 6 млн грн. Відкрито 10 кримінальних справ. До органів прокуратури передано 4 матеріали», - зазначила міністр.

До повномасштабного вторгнення, у 2021 році за порушення вимог водоохоронного законодавства, а саме забруднення вод, було зафіксовано збитків на понад 121 млн грн. Загалом було подано 568 претензій та позовів на загальну суму понад 122 млн грн.

Гринчук зауважує, що порівняно з довоєнним періодом, кількість порушень наразі незначна, оскільки з початку повномасштабного вторгнення перевірка підприємств заборонена. Однак, майже щодня фіксуються навіть дрібні порушення. Вона акцентує, що їх необхідно усувати, адже фіксація без виправлення ситуації не має сенсу.

В Україні триває процес реформування екологічного контролю. Міністр сподівається, що найближчим часом парламент розгляне законопроєкт «Про державний екологічний контроль» у другому читанні. За ним пропонується комплексний підхід до модернізації екологічного контролю в Україні.

Після проведення реформи основна увага буде зосереджена на попередженні шкоди довкіллю та відповідальності за його відновлення. Екоінспектори закцентують увагу на постійному моніторингу та збереженні природних екосистем.

Гринчук зазначає, що наразі акцент робиться на фіксації штрафів, тож Міндовкілля зосередиться на посиленні контролю над відновленням постраждалих природних об'єктів після завданої шкоди.

Як повідомлялося, за напрямком «зелений» перехід у межах Ukraine Facility Україна має впровадити шість реформ у сфері довкілля протягом 2024-2026 років.

Теги по теме
Экология
Источник материала
loader