Із корупцією у земельних відносинах цьогоріч стикалися 16% сільгосппідприємств
Із корупцією у земельних відносинах цьогоріч стикалися 16% сільгосппідприємств

Із корупцією у земельних відносинах цьогоріч стикалися 16% сільгосппідприємств

У 2024 році рівень корупції в земельних питаннях, з якими стикалися мікро-, малі та середні аграрні підприємства, залишився на минулорічному рівні та становить 16%.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під часпрезентації дослідження “Прояви корупції серед підприємств агросектору у 2024 році”, яке проводиться Програмою USAID з агарного та сільського розвитку (АГРО) спільно з дослідницькою агенцією Info Sapiens.

“За останній рік 16% опитаних ММСП (мікро-, малі і середні підприємства) в агросекторі стикались з корупцією. Однак, частка підприємств, які потрапляють вув такі ситуації знижується, а цього року залишилась на рівні даних за минулий рік. Водночас, у 2022 році показник становив 20%”, - зазначила керівниця відділу соціальних і політичних досліджень Info Sapiens Анастасія Шуренкова.

Дослідження показало, що найчастіше з корупцією у земельних відносинах стикалися ММСП у сферах м’ясомолочного виробництва (25%), плодовоовочевого (13%) та зернових, бобових та олійних (15%).

За розміром бізнесу, корупція в земельних питаннях за рік зросла до 30% у малого та середнього, тоді як у мікробізнесу зменшилася до 14%.

Понад половина опитаних (55%) вважають, що корупція у земельних відносинах всеохоплююча або досить поширена. За результатами дослідження, найбільш поширеним видом корупції за останній рік 49% ММСП називають створення штучних проблем та затягування процедур у часі.

Зокрема, з усіх пов’язаних із земельними відносинами процедур протягом цього року респонденти найчастіше стикалися із необхідністю отримати витяг із кадастру про земельну ділянку (38%).

Під час звернень найчастіше корупційна проблема виникала в питаннях оренди земельної ділянки державної або комунальної власності (38%) та приватизації земельної ділянки (35%).

Респонденти вважають найбільш корумпованим у земельній сфері саме сільські, селищні, міські ради та ради ОТГ, водночас на другому місці - Держгеокадастр і його підрозділи на місцях.

Шуренкова повідомила, що цьогоріч лише 9% з тих підприємств, які стикалися з проявами корупції, заявляли про неї, що менше минулорічного показника (15%). Найбільш поширеними причинами є впевненість у тому, що від заяви нічого не залежить, недовіра до влади та впевненість у її бездіяльності, що наразі є найбільшим викликом для держави.

Як повідомлялось, НАБУ і САП повідомили колишньому в.о. начальника головного управління Держгеокадастру в Житомирській області про підозру у зловживанні службовим становищем та заподіянні сільгосппідприємству багатомільйонних збитків.

Теги по теме
Бизнес Коррупция Земля
Источник материала
loader
loader