Оточення Путіна впливає на Google, щоб видаляти компромат про них
Оточення Путіна впливає на Google, щоб видаляти компромат про них

Оточення Путіна впливає на Google, щоб видаляти компромат про них

Представники російської влади, а також бізнесмени та інші російські впливові особи за допомогою піар-агентств намагаються видалити з пошукової видачі Google розслідування, репортажі та новини про їхню діяльність.

Це випливає з розслідування видання «Проект», передає Укрінформ.

«Наближені до Володимира Путіна мають багато таємниць, які вони намагаються приховати від громадян своєї країни. Зусиллями розслідувачів багато секретів потрапляли в інтернет, але їх звідти вміло вичистили найняті чиновниками фахівці», - пише "Проект".

Як стверджується в розслідуванні, у переважній більшості випадків автори скарг користувалися для видалення матеріалів із пошукових систем чинним у США законом про захист авторських прав у цифрову епоху. Для цього найняті піарники створювали "заднім числом" сайти-одноденки, де розміщували матеріали розслідувань, опублікованих у незалежних ЗМІ, а потім повідомляли Google, що розслідування були нібито вкрадені з маловідомих сайтів.

Послуги з "чистки репутації" або "створення цифрового профілю", за даними видання, коштують від кількох мільйонів до кількох десятків мільйонів рублів (від десятків до сотень тисяч доларів). Окремо оплачується "видалення негативу, якщо потрібно заплатити ЗМІ".

Подібним "очищенням", за інформацією "Проекту", займаються, зокрема, компанії "Прем'єрМедіаІнвест" та Group-IB. "Прем'єрМедіаІнвест" заснували Сергій Колушев, якого називають другом прессекретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова, та Федір Щербаков – син колишнього прессекретаря Сергія Шойгу Марини Рикліної. Компанія володіє 24 невеликими ЗМІ, які публікують майже однакові "хороші" новини про чиновників, щоб виводити їх у топ видачі пошукових систем.

При цьому Щербаков восени 2023 року виїхав з Росії через кримінальну справу про вимагання у топменеджерів російських держкомпаній. Через ці справи було затримано його бізнес-партнерів, а сам він згодом був заочно заарештований. Засновник Group-IB Ілля Сачков у липні 2023 року отримав 14 років колонії суворого режиму у справі про державну зраду, що, як стверджується, не заважає чиновникам користуватися послугами його компанії.

Серед розслідувань, які намагалися видалити з пошуку Google, матеріали про оточення Володимира Путіна - Сергія Лаврова, Антона Силуанова, Володимира Євтушенкова, Ігоря Юсуфова. «Проект» докладно пише про видалення з пошукової видачі трьох розслідувань: про відпочинок директора Росгвардії Віктора Золотова на Сейшелах, про ЛДПР, а також засновані на розслідуванні ФБК Олексія Навального статті про голову Росприроднагляду Світлану Радіонову.

Окремо «Проект» пише про те, що глава Держдуми В'ячеслав Володін доручив підлеглим "вичистити" з Мережі всі статті, а також їхні копії, які започаткували чутки про його гомосексуальність і сурогатних дітей. У 2003–2007 роках у ЗМІ вийшов "цілий цикл неприємних для політика статей", у яких містилися прямі натяки на ймовірну гомосексуальну орієнтацію Володіна. Також Володін домігся через російський суд визнання деяких публікацій наклепницькими і навіть покарав їх авторів.

На думку "Проекту", тепер, "через роки стратегія Володіна виглядає наївною", оскільки з точки зору результату звернення спеціально найнятих агентств до Google на порушення авторського права, що нібито мали місце, виявилися більш ефективними.

Як повідомляв Укрінформ, документальний фільм-розслідування «Він повернувся» українського видання Kyiv Independent, який розповідає про сексуальні злочини російських військових в Україні, отримав нагороду за найкращий фільм на фестивалі Press Play Prague.

Фото: SCANPIX

Теги по теме
Россия Владимир Путин Google
Источник материала
loader
loader