Техногіганти звертаються до ядерної енергії, щоб реалізувати свої енергоємні амбіції ШІ, — CNBC
Техногіганти звертаються до ядерної енергії, щоб реалізувати свої енергоємні амбіції ШІ, — CNBC

Техногіганти звертаються до ядерної енергії, щоб реалізувати свої енергоємні амбіції ШІ, — CNBC

Багато кліматичних активістів виступають проти такого постачання центрів обробки даних.

Великі технологічні компанії звертаються до альтернативних джерел енергії, таких як атомна енергія, щоб задовольнити зростаючі потреби центрів обробки даних в енергії, повідомило CNBC.

Цього тижня корпорація Google заявила, що купуватиме електроенергію у розробника невеликих модульних реакторів Kairos Power, щоб «допомогти прогресу ШІ».

Минулого місяця Microsoft підписала угоду з американською енергетичною компанією Constellation щодо відновлення недіючого реактора на атомній електростанції Three Mile Island у Пенсільванії.

Технологічні гіганти звертаються до ядерної енергетики для живлення енергоємних центрів обробки даних, необхідних для навчання та роботи масивних моделей штучного інтелекту, що стоять за сучасними генеративними програмами ШІ.

Microsoft та Google є одними з компаній, які погоджують угоди про купівлю ядерної енергії від певних постачальників у США, щоб забезпечити додаткову енергетичну потужність для своїх центрів обробки даних.

«Мережа потребує таких чистих, надійних джерел енергії, які можуть підтримувати створення цих технологій», — сказав старший директор з енергетики та клімату Google Майкл Террелл журналістам. — Ми вважаємо, що атомна енергетика може відігравати важливу роль у задоволенні нашого попиту, а також у задоволенні нашого попиту чистим способом, більш цілодобовим».

Центри обробки даних — ключова частини інфраструктури сучасних хмарних обчислень і програм ШІ. Багато розробників здають в оренду сервери, оснащені графічними процесорами, володіння якими зазвичай занадто дороге, у так званих хмарних «гіпермасштабувальників» — таких як Amazon, Microsoft і Google.

Ці технологічні гіганти виграли від сплеску інтересу до генеративних ШІ-продуктів, таких як ChatGPT від OpenAI. Збільшення попиту також супроводжується ненавмисним ефектом: значних стрибків у кількості необхідної енергії.

Очікується, що світове споживання електроенергії центрами обробки даних, штучним інтелектом і сектором криптовалют подвоїться з приблизно 460 терават-годин у 2022 році до понад 1000 ТВт-год у 2026 році, згідно з доповіддю Міжнародного енергетичного агентства.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ріверсайді опублікували дослідження в квітні 2023 року, згідно з яким ChatGPT споживає 500 мілілітрів води на кожні 10-50 підказок, залежно від того, коли і де використовується модель AI. Це приблизно дорівнює кількості води в стандартній пляшці 16 унцій.

За даними OpenAI, станом на серпень понад 200 мільйонів людей щотижня надсилали запитання щодо популярного чатбота OpenAI ChatGPT. Це вдвічі більше, ніж 100 мільйонів активних користувачів щотижня, про які OpenAI повідомляв у листопаді минулого року.

Ядерна енергетика не позбавлена суперечок. Багато кліматичних активістів виступають проти таких поставок, посилаючись на ризики для навколишнього середовища та безпеки, а також на те, що вони не пропонують справжнього джерела відновлюваної енергії.

«Ядерна енергетика неймовірно дорога, небезпечна і повільна для будівництва», — повідомляє кліматична благодійна організація Greenpeace на своєму веб-сайті. — Її часто називають "чистою" енергією, оскільки вона не виробляє вуглекислий газ або інші парникові гази під час виробництва електроенергії, але реальність така, що це не є ймовірною альтернативою відновлюваним джерелам енергії».

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
электроэнергия Microsoft Google
Источник материала
loader
loader