Українським дітям без Diia.pl заборонять в’їзд до Польщі
Українським дітям без Diia.pl заборонять в’їзд до Польщі

Українським дітям без Diia.pl заборонять в’їзд до Польщі

Українські діти до 13 років, які мають тимчасовий захист у Польщі, можуть зіткнутися з обмеженнями на в’їзд до країни, якщо у них немає електронного документа Diia.pl. Про це повідомила Прикордонна служба Польщі, згідно з інформацією, оприлюдненою ресурсом uapl.info.

Як зазначають представники прикордонної служби, наявність номера PESEL не гарантує права на повторний в’їзд до Польщі. Особливо це стосується неповнолітніх, які втратили доступ до додатку Diia.pl через зміну статусу перебування їхніх батьків.

Обмеження на в’їзд для дітей без Diia.pl

Аркадіуш Тивонюк, керівник прикордонного департаменту Головної комендатури Прикордонної служби Польщі, наголосив, що діти до 13 років без Diia.pl не можуть перетинати кордон Польщі чи подорожувати іншими країнами Шенгенської зони. Для цієї категорії осіб необхідно мати дійсний закордонний паспорт і електронний документ у мобільному застосунку Diia.pl.

“Наявність лише номера PESEL не надає права на повторний в’їзд до Польщі або на подорожі в межах Шенгенської угоди,” — пояснив Тивонюк.

Це обмеження стосується дітей українських переселенців, які були прив’язані до Diia.pl своїх батьків чи опікунів. Якщо один із батьків отримує карту побиту або змінює свій статус, діти втрачають доступ до додатку.

Складнощі з Diia.pl для дітей

Неповнолітні до 13 років не можуть самостійно користуватися Diia.pl, оскільки оформлення довіреного профілю (profil zaufany) у Польщі можливе лише з 13 років. Водночас зміна статусу батьків призводить до втрати електронного доступу у їхніх дітей.

Українські переселенці втрачають статус PESEL UKR після отримання дозволу на тимчасове або постійне перебування, карти довгострокового резидента ЄС, додаткового захисту або згоди на толерантне перебування.

Застосунок Diia.pl та його значення

Спеціальний модуль Diia.pl у застосунку mObywatel був запущений у березні 2022 року, щоб залучити українських переселенців до польської електронної системи документів і надати доступ до цифрових послуг. Diia.pl визнано як цифрове посвідчення легального перебування українців у Польщі. Він дозволяє перетинати кордони Шенгенської зони до 90 днів разом із паспортом.

З червня 2023 року українці в Польщі можуть додавати дані своїх дітей до електронного документа Diia.pl за умови, що дитина має статус PESEL UKR і пов’язана з номером одного з батьків.

Теги по теме
Польща
Источник материала
loader
loader