Радіокомпанія Sputnik припинила мовлення у Вашингтоні й Канзас-Сіті
Радіокомпанія Sputnik припинила мовлення у Вашингтоні й Канзас-Сіті

Радіокомпанія Sputnik припинила мовлення у Вашингтоні й Канзас-Сіті

Підтримувана Росією радіокомпанія Sputnik більше не мовить на вашингтонському ринку після багаторічної критики за те, що її місцева радіостанція WZHF поширює антисемітський контент і неправдиву інформацію про вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє VoA, передає Укрінформ.

Політичний карикатурист Тед Ралл опублікував у вівторок коментар у соцмережі Х: «Байден/Гарріс кажуть, що вони борються за демократію. І все ж: сьогодні Sputnik News US змушені закрити через санкції Байдена/Гарріс. Я виходжу з ефіру разом зі станцією опівдні».

Як вперше повідомив новинний сайт про бізнес потокових медіа The Desk, цього тижня Sputnik припинив мовлення на ринку Вашингтона і трьох станцій у Канзас-Сіті, штат Міссурі.

Минулого місяця Державний департамент США запровадив нові санкції проти підтримуваних Росієюмовників, зокрема телеканалу RT. Санкції не забороняли конкретно зміст програм, але ускладнили для Sputnik можливість продовжувати купувати ефірний час на американських станціях.

RT і RT America, телевізійна і цифрова медіакомпанія, заснована Володимиром Путіним у 2005 році, керує телеканалом Sputnik. До цього тижня п'ять американських радіостанцій транслювали програми підтримуваного російським урядом Sputnik.

Незабаром після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Національна асоціація телерадіомовників США (NAB) у своїй заяві зазначила: «Хоча Перша поправка захищає свободу слова, вона не перешкоджає приватним суб'єктам здійснювати здорові, моральні судження. З огляду на неспровоковану агресію, яку демонструє Росія проти вільного і суверенного народу України, NAB закликає мовників припинити трансляцію будь-яких програм, що фінансуються РФ і пов'язані з російським урядом або його агентами».

У січні представник Республіканської партії Джек Бергман закликав Федеральну комісію зв'язку США (FCC) відкликати ліцензію вашингтонської філії «Радио Sputnik» WZHF (1390) і її ретранслятора W288BS на частоті 105,5 FM. У листі Бергман вказав на постійний потік антисемітських тропів і неправдивої інформації про війну в Україні.

Зазначається, що ще у 2018 році троє членів Конгресу від Демократичної партії звернулися до тодішнього голови FCC Аджита Пая з проханням розслідувати ймовірні спроби втручання Sputnik у президентські вибори в США у 2016 році.

Пай, призначений адміністрацією Трампа, відмовився проводити розслідування, заявивши, що Перша поправка забороняє FCC «втручатися у вибір ліцензіатом програм, навіть якщо ці програми можуть бути неприйнятними для багатьох слухачів».

Як повідомляв Укрінформ, у вересні уряд США оголосив про запровадження санкцій проти RT, Маргарити Симонян, інших російських пропагандистів та хакерів через втручання в американські вибори.

Пізніше видання АР опублікувало інформацію з посиланням на обвинувальний акт мінюсту США про те, що американська медіакомпанія, пов'язана з шістьма впливовими консервативними діячами, таємно фінансувалася співробітниками російських державних ЗМІ для випуску англомовних відео, які часто відповідали «інтересам Кремля в посиленні внутрішніх розбіжностей в США з метою послаблення американської опозиції».

Источник материала
loader