Українці активно скуповують яблука
Українці активно скуповують яблука

Українці активно скуповують яблука

Ціни на яблука в Україні залишаються доступними, варіюючись в магазинах від 26 до 32 грн/кг, а деякі сорти навіть впали в ціні. Подорожчання очікується ближче до зими через зростання витрат на зберігання, однак дефіциту не очікується. Про це повідомляє Oboz.ua, пише agronews.ua.

У Львові, сприятливі погодні умови на початку сезону сприяли кращим показникам вирощування яблук у багатьох регіонах.

Серед ключових постачальників традиційно залишаються Вінницька, Хмельницька, Закарпатська та Чернівецька області. Окрім цього, спостерігається розширення вирощування яблук на південних територіях країни, які раніше не відігравали значної ролі у постачанні цього продукту.

Цього року ціни на яблука залишаються досить стабільними, що робить цей продукт ще більш доступним для українців. У середньому ціни на яблука в магазинах варіюються від 26 до 32 грн/кг. Наприклад, сорт “Гала” продається в середньому за 21 грн/кг, хоча минулого року його ціна була 14,5 грн/кг. Інші популярні сорти також продемонстрували помірне зростання цін: “Фуджі” – 22,5 грн/кг (проти 18 грн/кг у 2023 році), а “Голден Делішес” – 23,5 грн/кг (минулого року 16,5 грн/кг).

Збільшення цін можна пояснити не тільки попитом, а й особливостями логістики та зберігання, які впливають на кінцеву вартість яблук. Однак, варто зазначити, що загальна ситуація з цінами залишається стабільною, а подорожчання продукту очікується ближче до зимового періоду. Традиційно, вартість яблук зростає у грудні-січні через збільшення витрат на зберігання та зменшення пропозиції свіжих фруктів на ринку.

Цього року попит на яблука в Україні зріс, що пов’язано з їх доступністю та стабільними цінами. Особливо популярними залишаються традиційні сорти, такі як “Гала”, “Фуджі” та “Голден Делішес”. Однак на ринку також з’являються нові сорти, які краще пристосовані до змін клімату і стають все більш популярними серед виробників і споживачів. Регіони починають експериментувати з вирощуванням сортів, які відрізняються стійкістю до погодних умов, що також позитивно впливає на їх врожайність.

Станом на 16 жовтня, яблука розповсюдженого сорту “Голден” у великих мережах супермаркетів продають в середньому по 27,85 грн/кг. Зокрема:

  • Auchan – 29,90 грн/кг;
  • Сільпо – 27 грн/кг;
  • АТБ – 31,95 грн/кг;
  • Novus – 24,99 грн/кг.


Перегляди: 0
Теги по теме
цены
Источник материала
loader