Хаббл зафіксував вибух у системі “зоряного вулкана”
Хаббл зафіксував вибух у системі “зоряного вулкана”

Хаббл зафіксував вибух у системі “зоряного вулкана”

Телескоп Хаббл сфотографував зоряний вибух у системі R Aquarii, що за 700 світлових років від Землі, демонструючи потужний викид плазми.

Космічний телескоп Хаббл вражаюче явище – вибух у подвійній зоряній системі R Aquarii, розташованій на відстані 700 світлових років від Землі.

У цій системі взаємодіють дві зорі: старіючий червоний гігант, у 400 разів більший за Сонце, і білий карлик – зоря на завершальній стадії свого розвитку.

Білий карлик поступово гравітаційно притягує водень від свого сусіда, і коли накопичена кількість досягає критичної межі, відбувається ядерний вибух. Під час цього процесу у космос викидається плазма зі швидкістю понад 1,6 км/год, створюючи видовищне явище, яке нагадує зламаний розбризкувач. Це наочно демонструє перерозподіл ядерної енергії у Всесвіті.

“Закручені зоряні потоки роблять цю область схожою на розбризкувач для газонів, що вийшов з ладу. Це наочно демонструє, як Всесвіт перерозподіляє продукти ядерної енергії, що утворюються глибоко всередині зірок і вилітають назад у космос”, – зазначають у NASA.

Раніше повідомлялося, що ESA презентувало перші зображення з космічної місії Евклід, яка має на меті створити найбільшу 3D-мапу Всесвіту.



Теги по теме
Космос NASA
Источник материала
loader