На Київщині спалах пташиного грипу: посилено контроль за обігом продукції
На Київщині спалах пташиного грипу: посилено контроль за обігом продукції

На Київщині спалах пташиного грипу: посилено контроль за обігом продукції

Випадок грипу птиці зафіксовано серед диких перелітних птахів у с. Мала Сквирка Фурсівської сільської територіальної громади Білоцерківського району Київської області.

Як говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у 4 лебедів, виявлених на річці Сквирка, під час молекулярно-генетичних досліджень виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу H5N1.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при виконавчому органі Київської міської ради ухвалила рішення посилити контроль за обігом продукції птахівництва, відпрацювала алгоритм вилучення з обігу ймовірно контамінованої продукції у разі виявлення, а також алгоритм реагування на випадки загибелі птиці та механізми сповіщення.

Зазначається, що грип птиці — гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у вигляді епізоотій та ензоотій.

«Збудник грипу птиці — PHK-вірус  за комплементзв'язувальним антигеном споріднений з вірусом типу A людей і тварин. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я. Інфікування людей відбувається переважно під час прямого контакту з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або із забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці», — зазначили у відомстві.

Источник материала
loader
loader