У Іспанії на пляжі помічено кальмара-гіганта
У Іспанії на пляжі помічено кальмара-гіганта

У Іспанії на пляжі помічено кальмара-гіганта

На пляжі Ель-Саблон невеликого містечка в муніципалітеті Льянес (Іспанія) виявили гігантського кальмара завдовжки 10 метрів, пише Antena.

Тварина була виявлена ​​11 жовтня та викликала хвилювання серед місцевих учених. Architeuthis Dux – більш відомого під назвою «гігантський кальмар», дуже важко спостерігати в його природному середовищі, оскільки він живе в глибинах океанів. Він може досягати 17 метрів у довжину і важити 300 кг – це один із найбільших видів кальмарів на планеті. Усього зареєстровано 21 екземпляр, більшість із них живе в Кантабрійському морі.

Гігантського кальмара порівнюють зі знаменитим «кракеном» скандинавської міфології, морськими істотами, які, згідно з легендами, були здатні топити цілі кораблі своїми гігантськими щупальцями. Однак насправді гігантський кальмар відносно нешкідливий для людини, але вживати його в їжу не можна через високий вміст аміаку в його м'язовій масі.

Як пояснює Луїс Ларіа, президентка Спілки з вивчення та захисту морських видів, це дуже рідкісна подія. «Ці тварини живуть у великих глибинах океану, у таких районах біля узбережжя Астурії, тому винятковим є те, що вони опиняються на мілині на таких пляжах», – сказала Ларія.

У Іспанії на пляжі помічено кальмара-гіганта (фото) фото 1

Кантабрійське море – одне з небагатьох місць на Землі, де мешкають ці тварини. Саме тому воно викликає інтерес вчених, які вивчають цей вид кальмарів. Як і чому кальмар опинився на мілині у Льянесі, поки що не встановлено. Біологи припускають, що причиною можуть бути зміни в океанських течіях або зміни в умовах підводних екосистем.

Источник материала
loader