Дмитрівська батьківська субота 2024: важливі заборони цього дня, яких варто дотримуватися
Дмитрівська батьківська субота 2024: важливі заборони цього дня, яких варто дотримуватися

Дмитрівська батьківська субота 2024: важливі заборони цього дня, яких варто дотримуватися

Цей день щорічно припадає на суботу перед днем вшанування великомученика Димитрія Солунського. Детальніше про це – розповість LifeStyle24.

Коли відзначають Дмитрівську батьківську суботу

У 2023 році Православна церква України й Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, через що дати більшості релігійних свят змістилися на 13 днів. Так, день пам'яті мученика Димитрія Солунського припадає на 26 жовтня, тому Дмитрівська батьківська субота відзначатиметься 19 жовтня.

Традиційно у храмах відбуваються поминальні літургії. Віряни ставлять свічки та моляться за упокій померлих родичів. Також до церкви можна принести хліб, крупи, олію, солодощі, але в жодному разі не варто брати з собою алкоголь. Після цього християни йдуть на кладовище та влаштовують поминальний обід. На столі можуть стояти різноманітні страви, серед яких млинці, пироги або кутя. Водночас варто приготувати те, що любили їсти покійні родичі. Цей день треба провести у сімейному колі за молитвою, щоб душі померлих знайшли спокій.

Дмитрівська батьківська субота 2024
Дмитрівська батьківська субота 2024 / Фото Freepik

До того ж у Дмитрівську батьківську суботу можна присвятити час добрим справам. Допоможіть нужденним, пожертвуйте гроші на благодійність і будьте милосердними до усіх навколо.

Що не можна робити

У цей день існує низка заборон, яких варто дотримуватися. Так, не можна займатися важкою фізичною працею та відмовляти в допомозі нужденним. Не варто говорити поганих речей про померлих та згадувати їх з негативними емоціями. Водночас не рекомендується влаштовувати гучних гулянь та вечірок. Вірянам забороняється вживати нецензурну лексику, сваритися та пліткувати. Крім цього, християнам не можна вживати алкоголь та переїдати.

Источник материала
loader
loader