Начальника окупаційної поліції Харківщини судили за пограбування цивільних
Начальника окупаційної поліції Харківщини судили за пограбування цивільних

Начальника окупаційної поліції Харківщини судили за пограбування цивільних

Начальника окупаційної поліції Харківщини судили за пограбування цивільних - Фото 1

Червонозаводський районний суд міста Харкова визнав Євгена Лісняка винним у порушенні законів і звичаїв війни.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 16 жовтня.

Про Лісняка відомо, що він народився у Харкові і працював в українській міліції, але у 2014-му переїхав до окупованого Луганську. До повномасштабного вторгнення він мешкав на непідконтрольній українській владі території і обіймав різні посади в так званому «МВД ЛНР».

Не пізніше червня 2022 року Лісняк обійняв посаду начальника «Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области». Цей фейковий правоохоронний орган базувався в тимчасово окупованому місті Купʼянську і поширював свою владу на зайняті росіянами райони Харківщини.

27 липня 2022 року Лисняк із двома невстановленими військовослужбовцями збройних сил РФ приїхали до приватного помешкання у Купʼянську. У будинку були цивільні молода жінка з дитиною та її батьки. На подвірʼї окупанти побачили Toyota Land Cruiser і змусили господарів віддати ключі від машини. Лисняк завів автомобіль і поїхав у невідомому напрямку. Пізніше бачили, як колаборант пересувався автівкою по місту Купʼянську, приїздив на ньому до місць загального харчування та відпочинку кафе і магазинів.

Жінка, якій належав викрадений автомобіль, розповіла суду, що в двір зайшли троє незнайомців у військовій формі. Вони не представились і одразу спитали, чий автомобіль, почали вимагати документи і ключі. Агресивно розмовляли, погрожували, що заберуть із собою на допити. Ці люди були без масок, обличчя відкриті, форма без шевронів. Одного військового вона запамʼятала і пізніше впізнала його фото в телеграм каналі. Ключі від автомобіля вона віддала Лісняку і той сів за кермо. Рік тому її знайомі, які мешкають в Росії, бачили її автомобіль у Бєлгороді біля відділу поліції з реєстраційними українськими номерами і вислали їй фото.

Батьки потерпілої підтвердили, що під час окупації до них приїздили військові з автоматами. Хотіли забрати дочку, погрожували, якщо не віддадуть автомобіль, то проведуть обшук і підкинуть щось заборонене. Лисняк серед солдатів був головним, саме він все говорив та вимагав віддати авто.

Лисняка заочно засудили до  12 років позбавлення волі. Покарання він відбуватиме з моменту затримання. Паралельно Лисняка також почали судити за колабораціонізм і державну зраду. Червонозаводський районний суд міста Харкова на початку жовтня цього року вирішив розглядати справу за відсутності обвинуваченого.

Tweet
Источник материала
loader
loader