65 мільярдів доларів збитків: українські екосистеми сильно постраждали від війни, – Шмигаль
65 мільярдів доларів збитків: українські екосистеми сильно постраждали від війни, – Шмигаль

65 мільярдів доларів збитків: українські екосистеми сильно постраждали від війни, – Шмигаль

Яких збитків завдала Росія українському довкіллю

Війна Росії проти України спричинила масштабні екологічні руйнування, що призвели до безпрецедентного забруднення довкілля. Про це заявив Денис Шмигаль у ході Конференції з обговорення пункту 8 "Екологічна безпека" Формули миру Президента України.

Захід відбувся в Гельсінкі за участі прем’єр-міністра Фінляндії Петтері Орпо, керівника Офісу президента Андрія Єрмака, віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича та високопосадовців низки держав. Нинішні збитки українським екосистемам, за словами Шмигаля, оцінюються в 65 мільярдів доларів.

Третина українських лісів та 20% природоохоронних територій України уже постраждала від війни. Під загрозою опинилося 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна. Перед усіма нами стоїть важливе завдання — виробити спільне бачення того, як захистити природу та життя людей. Україна готова розробляти спільне бачення та конкретні кроки на цьому шляху, застосовуючи принцип «ворог повинен заплатити,
– зазначив голова українського уряду.

Він назвав декілька ключових завдань, щодо яких потрібно узгодити спільну стратегію, це:

  • відстеження, реєстрації та звітування щодо всіх екологічних наслідків, впливів, втрат і збитків війни Росії проти України;
  • збір цінних відгуків високого рівня та технічних коментарів від партнерів нашої держави;
  • напрацювання наступних спільних кроків для притягнення російського агресора до відповідальності за всі екологічні злочини, які були здійснені проти України.

Екологічна безпека, зазначає прем'єр-міністр України, є передумовою економічного та соціального розвитку. Тому, на його думку, уряд має знайти рішення та ресурси, щоб найкраще захистити та відновити нашу природу та екологію.

Теги по теме
Денис Шмыгаль
Источник материала
loader