Редакція Texty.org.ua створила алгоритм для пошуку маніпуляцій у дописах телеграм-каналів
Редакція Texty.org.ua створила алгоритм для пошуку маніпуляцій у дописах телеграм-каналів

Редакція Texty.org.ua створила алгоритм для пошуку маніпуляцій у дописах телеграм-каналів

Мовна модель перевіряє не факти на наявність дезінформації, а структуру мови на предмет маніпуляцій.

Редакція видання Texty.org.ua створила алгоритм, який «навчив» мовні моделі розрізняти маніпуляції в українських телеграм-каналах. Про це повідомив  головний редактор Texty.org.ua  Роман Кульчинський в інтерв’ю Інституту масової інформації (ІМІ). 

«Це досить складна програмістська робота. Можливо, будемо далі використовувати її для того, щоб аналізувати дезінформацію в українських телеграм-каналах. Ну, не дезінформацію, а маніпуляції, тому що мовна модель не перевіряє факти, а дивиться структуру мови й каже: тут маніпуляція, а тут – ні», – розповів Роман Кульчинський. 

Він додав, що відкритого доступу для цього інструменту редакція не надавала. 

В ІМІ також повідомляють, що на сайті Тexty.org.ua  є уточнення - редакція не аналізувала змісту повідомлень, а тільки структуру мови: «Визначали, які прийоми роблять текст емоційнішим, а отже відвертають увагу від фактів і доказів. “Маніпулятивні” ми вживаємо саме в такому значенні». 

Також у редакції зауважили, що слова із сильним емоційним забарвленням впливають на те, як аудиторія сприймає інформацію. «Коли ми обурені, можемо не помітити, що бракує доказів. Так само й коли щасливі», – зазначило видання. 

Нагадаємо, у липні видання Texty.org.ua та Громадянська мережа «Опора» провели публічну дискусію «Алгоритми й політики тіктоку на стороні російської пропаганди. Перевіряємо», під час якої обговорили, з якими труднощами в дослідженнях тіктоку стикаються українські аналітики та як його алгоритми сприяють поширенню дезінформації.

 Фото: Роман Кульчинський/ колаж - ІМІ, фото «Детектора медіа»

 

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
loader
loader