Спалах пташиного грипу: на Київщині посилили контроль продукції птахівництва
Спалах пташиного грипу: на Київщині посилили контроль продукції птахівництва

Спалах пташиного грипу: на Київщині посилили контроль продукції птахівництва

З чим пов'язане посилення епідеміологічного контролю

Спеціалісти Держпродспоживслужби повідомляють, що посилення контролю пов'язане із загостренням епізоотичної ситуації, зокрема, випадку грипу птиці серед диких перелітних птахів у селі Мала Сквирка Фурсівської сільської територіальної громади Білоцерківського району Київської області. Там, у 4 лебедів, виявлених на річці Сквирка, при молекулярно-генетичних дослідженнях виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу H5N1.

Зверніть увагу! Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій.

Збудник грипу птиці – PHK-вірус, за комплемент зв'язувальним антигеном споріднений з вірусом типу A людей і тварин. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я. Інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим середовищем, зокрема на ринках живої птиці.

Збудники пташиного грипу поділяються на віруси, що викликають високопатогенний та низькопатогенний пташиний грип.

Звідки з'являється збудник грипу та які особливості перебігу хвороби

Дикі птахи, особливо водоплавна птиця, що мігрує, є природним резервуаром вірусів грипу птиці. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.

Важливо Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.

Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці, яка перехворіла, триває 2 – 3 місяці та більше.

Інкубаційний період у птиці триває 1 – 7 днів. В окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.

Клінічні ознаки грипу птиці є мінливими та залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища тощо.

Теги по теме
Киевская область
Источник материала
loader