Суд оголосив вирок депутатові, який погрожував вбивством полтавській журналістці Анастасії Мацько
Суд оголосив вирок депутатові, який погрожував вбивством полтавській журналістці Анастасії Мацько

Суд оголосив вирок депутатові, який погрожував вбивством полтавській журналістці Анастасії Мацько

Заступника голови Подільської райради Сергія Бойка визнали винним у погрозах насильством щодо журналістки та призначили йому покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на один рік.

Заступникові голови Подільської райради Сергію Бойку, який погрожував полтавській журналістці Анастасії Мацько вбивством, оголосили вирок. Про це повідомило видання «Полтавська хвиля».

Суд визнав Бойка винним за ч.1 345-1 ККУ (погроза вбивством та насильством щодо журналіста). Йому призначили покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на один рік та зобов'язали періодично з'являтися для реєстрації до органу з питань пробації, а також попереджати про зміну місця проживання або роботи.

Депутатові заборонили спілкуватися з Анастасією Мацько. З нього мають стягнути понад 28 тис. грн судових витрат.

Адвокат журналістки Дмитро Семеха повідомив, що вирок проаналізують та підготують апеляційну скаргу.

«Я так розумію, що за погрозу вбивством — це занадто м'яке покарання, за такий злочин, на думку потерпілої», — сказав адвокат.

Погрози після засідання в коридорі міської ради у присутності депутатів та журналістів вдалося зафіксувати на відео.

Після інциденту журналістка написала заяву в поліцію. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») Кримінального кодексу України. Пізніше адвокат Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози.

29 травня 2023 року Мацько разом зі своїм адвокатом подала скаргу до Офісу генерального прокурора через бездіяльність поліції. Дві експертизи, за словами журналістки, підтвердили, що погрози їй були й вона сприймала їх реально. Однак медійниця вважає, що досудове розслідування є неефективним, і тому написала скаргу. 

У листопаді того ж року журналістка подала другу скаргу до Офісу генерального прокурора та обласної прокуратури через бездіяльність органу досудового розслідування.

За кілька днів після цього Полтавська обласна прокуратура оголосила підозру депутату та заступнику голови районної ради Сергію Бойку за частиною 1 статті 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста).

Фото Станіслава Пантелея

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader