У Литві створили пристрій для виявлення нестачі води у рослин
У Литві створили пристрій для виявлення нестачі води у рослин

У Литві створили пристрій для виявлення нестачі води у рослин

Вчені з Литви та Іспанії розробили новий портативний прилад, який дає змогу на ранніх стадіях виявляти ознаки того, що рослинам бракує води. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Інструмент використовує ультразвук для неінвазивного вимірювання водного потенціалу та відносного вмісту води в листі.

Принцип роботи пристрою полягає в такому: два дископодібні ультразвукові датчики розташовуються обличчям один до одного з невеликим проміжком між ними. Один датчик відправляє ультразвуковий сигнал, який приймається іншим. Коли листок рослини поміщається в цей проміжок, його характеристики (товщина, щільність та ін.) впливають на сигнал, що проходить.

Аналізуючи зміни в отриманому сигналі, програмне забезпечення на підключеному смартфоні може визначити рівень сухості в рослині. Якщо рівень стресу перевищує допустимий поріг, це може бути сигналом для активації системи зрошення. Якщо ж рослина почувається добре, фермер може заощадити воду, уникаючи перезволоження.

Важливо, що пристрій легкий, зручний у використанні та миттєво видає результат. Існуючі методи аналізу вимагають збору зразків листя та проведення лабораторних тестів. Але з новим гаджетом результат можна отримати просто в полі.

Спочатку прилад створювався для виноградників, але він виявився ефективним для будь-яких рослин, які мають листя з діаметром понад 3 см. Наразі вчені працюють над новою версією гаджета, яка дасть змогу аналогічним чином сканувати рослини з меншим листям.



Перегляди: 0
Теги по теме
Литва
Источник материала
loader
loader