Колишній митник відсудив у держави 2 мільйони за майже 10 років кримінального переслідування
Колишній митник відсудив у держави 2 мільйони за майже 10 років кримінального переслідування

Колишній митник відсудив у держави 2 мільйони за майже 10 років кримінального переслідування

Колишній митник відсудив у держави 2 мільйони за майже 10 років кримінального переслідування - Фото 1

Яворівський районний суд Львівської області частково задовольнив позов про стягнення моральної і матеріальної шкоди, заподіяної органами досудового слідства і прокуратури.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення від 18 вересня.

Позивачем був колишній інспектор митного поста «Краковець» Львівської митниці. Це був молодий фахівець 23 років, який пропрацював на посаді тільки рік, після чого був звинувачений в одержанні хабара. У 2020 році його  за відсутністю складу кримінального правопорушення виправдав суд першої інстанції і у 2021-му апеляційний і Верховний суд підтвердили цей вирок.

Чоловік вважає, що майже 10 років розгляду кримінальної справи зруйнували його особисте життя і карʼєру. Всі найкращі молоді роки він витратив на судовий процес, щоб довести свою невинуватість. Завжди хотів працювати на державній службі, але кримінальна справа поламала його карʼєру та плани на життя загалом. На сьогодні він неодружений і не має дітей. Начебто, через кримінальну справу і обмеження запобіжного заходу  не міг знайти собі нормальну роботу і мусив працювати на будівництві, а всі зароблені гроші витрачати на судовий процес. Щоб мати гроші на життя і юридичні послуги, він продав квартиру, яку успадкував від бабусі, Щомісяця мусив їздити з міста Дніпра, де проживав із батьками, у Львів для участі у судових засіданнях.

Показання у суді дали мати цього чоловіка і двоє однокурсників. Вони розповіли, що той добре навчався, був відмінником, брав участь в олімпіадах, вивчав іноземні мови. Коли стало відомо про затриманя, одногрупники збирали гроші на заставу. Під час навчання і роботи у він мав широке коло спілкування, але з часу кримінального переслідування пішов зворотній процес і він перестав підтримувати стосунки із друзями, став замкнутим.

У справі призначали психологічну експертизу і фахівець оцінив моральні стражадання позивача у 2,5 млн грн.

Суд задовольнив позов частково і ухвалив стягнути чоловікові 2 млн грн відшкодування моральної шкоди, 15 тисяч гривень витрат на проїзд у судові засідання і 123 тисячі гривень витрат на правничу допомогу.

За матеріалами кримінальної справи, у 2011 році затримали двох інспекторів митного посту «Краковець». Їх звинуватили в тому, що вони за хабарі пропускали машини без митного контролю. Пізніше одного з них засудили до 5 років позбавлення волі умовно, а другого повністю виправдали, хоча при затриманні саме з його куртки вилучили 400 євро. Обвинувачений пояснював, що напарник щось йому передав і прохав потримати у себе. Він поклав це в кишеню куртки, а пізніше при огляді працівниками поліції виявилося, що це 400 євро.

У 2018 році Європейський суд з прав людини постановив, що держава Україна має виплатити цьому чоловікові 1800 євро компенсації за надмірну тривалість кримінального провадження.

Tweet
Источник материала
loader
loader