Не хочу бути в залі «Покровськ»: роздуми за лаштунками DMF-2024
Не хочу бути в залі «Покровськ»: роздуми за лаштунками DMF-2024

Не хочу бути в залі «Покровськ»: роздуми за лаштунками DMF-2024

У Києві відбувся черговий Donbas Media Forum — масштабна медіаконференція, що вже вдев’яте збирає журналістів України та світу, щоб обговорити найактуальніші проблеми галузі.

Цьогоріч майже 900 учасників і гостей DMF-2024 обговорили роль регіональних медіа у захисті свободи слова в умовах війни.

Засновано форум донецькими журналістами (якщо точніше, ГО DII-Ukraine), які змушені були виїхати з Донецька й інших міст регіону після подій 2014 року. Пригадую перший Донбас-медіафорум, який відбувся влітку 2015 року в Києві. Захід проходив у будівлях якогось промислового об’єкта, що нагадували цехи Донецького заводу ізоляційних матеріалів. «Ізоляція» була центром сучасного мистецтва і культурним осередком Донецька, а після захоплення міста російськими військами у 2014 році стала в’язницею.

Тоді до Києва з’їхалися журналісти й редактори здебільшого з Донецької та Луганської областей, які зайняли публічну проукраїнську позицію та змушені були покинути рідні міста, рятуючи власне життя. Той відвертий діалог дійсно багато в чому сприяв консолідації журналістів, які ще донедавна були конкурентами за аудиторію сходу України, а зараз  об’єдналися перед спільними загрозами. Я вважаю, натхненником того першого Донбас-медіафоруму й одним із тих, завдяки кому цей форум став щорічною всеукраїнською та певним чином глобальною медіаподією, був донецький журналіст Олексій Мацука. Я це добре пам’ятаю, думаю, як більшість моїх колег-медійників із Донеччини.

Тоді, у 2015 році, ми, журналісти, ще не відійшли від шоку, але вважали, що у вигнанні ми тимчасово, та здебільшого обговорювали міжнародний досвід роботи медіа в умовах локального й обмеженого у часі збройного конфлікту. Пройшло дев’ять років, майже три з яких триває широкомасштабна війна — і ми вже говоримо про роботу й захист медіа в умовах довготривалої війни.

Ще більше журналістів змушені були лишити рідні редакції — тепер уже не тільки зі сходу й Криму, а вже і з Херсонщини, Запоріжжя, Харківщини, Сумщини…

І Донбас-медіафорум уже має не географічне значення, а набагато більше. Для мене ДМФ асоціюється зі свободою — і не тільки журналістської роботи.

З  власних спостережень цьогорічного форуму можу відзначити наступне. Попри зростання авторитету й масштабності заходу, щороку все менше помічаю знайомих облич по роботі на Донеччині та водночас збільшується кількість залів (де відбуваються заходи форуму), які названі іменами міст, окупованих ворогом: Донецьк, Луганськ, Бахмут, Бердянськ… Не хочу, щоб наступного року з’явилися зали «Покровськ» або «Краматорськ». У цьому контексті показовою є фактично фінальна дискусія форуму «Візія Донеччини: яким може бути регіон через 50 років». Серед спікерів — молоді журналісти й громадські активісти, і жодного представника влади?! Так, керівники регіонів ввічливо та дещо пафосно привітали медійників під час відкриття заходу, але почути їхнє бачення майбутнього Донеччини було б набагато цікавіше. Втім, цей факт ніяк не применшує величезної роботи молодої чи навіть зовсім юної команди, що організувала і провела DMF-2024, до якого після всім відомих подій в Укрінформі  вже не має відношення Олексій Мацука. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Донбасс
Источник материала
loader
loader