Радіо «Культура» запише органні твори українських композиторів на концерті «Місто Марії»
Радіо «Культура» запише органні твори українських композиторів на концерті «Місто Марії»

Радіо «Культура» запише органні твори українських композиторів на концерті «Місто Марії»

Більшість із творів, які прозвучать під час заходу, або ніколи не записувалися, або мають один запис.

29 жовтня о 19:00 у Львівському органному залі відбудеться концерт «Місто Марії» в межах XIV Львівського міжнародного органного фестивалю. Органістка Світлана Позднишева виконає твори українських композиторів, які запишуть для фондів Українського Радіо. Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Більшість із творів, які прозвучать під час заходу, або ніколи не записувалися, або мають один запис. Так народився проєкт спільно з Суспільним мовленням. Записи цих композицій можна буде почути в ефірі радіо «Культура».

Концерт «Місто Марії» отримав назву від твору Золтана Алмаші, присвяченого Маріуполю, який стерли з лиця землі російські війська у 2022 році під час повномасштабного вторгнення в Україну. В оригіналі «Місто Марії» було створено для струнного складу у 2022 році. За два роки твір неодноразово звучав з українських та міжнародних сцен.

«В усіх анотаціях пишу і досі постулюю, що для мене назва і присвята важливіші за власне твір. Людство все дуже швидко забуває. Забуває факти страшних злочинів і їх треба нагадувати. Кожен нормальний музикант цікавиться назвою, присвятою, а там і буде ключ», — каже Золтан Алмаші.

Автором органного аранжування твору є Георгій Курков, провідний органіст і композитор з Вінниці. На концерті також прозвучить його оригінальний твір «Тилинка». Окрім цього, серед творів, що виконають під час заходу, — «Поема №6 “Голос пам’яті”», присвячений жертвам Другої світової війни, київського композитора Володимира Губи, «Карпатські фрески» Лесі Дичко, «Колискова і фуга» харківського композитора Олександра Щетинського та Соната №2 Євгена Льонка.

Фото: Суспільне

Читайте також
На радіо «Культура» стартує новий радіосеріал «Що мені музика»
На радіо «Культура» відбудеться прем’єра радіодрами «Африка»
Проєкт радіо «Культура» «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення» потрапив у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2024»
Радіо «Культура» запускає новий подкаст радіоблогу Оксани Семенік «Наше мистецтво»
В ефірі Суспільного відбудеться показ концерту Сергія Жадана «Усі вірші»
На радіо «Культура» стартував новий сезон проєкту «Їжа як культура»
В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
loader