З початку повномасштабного вторгнення росіяни вчинили понад 6 тисяч злочинів проти довкілля - Гринчук
З початку повномасштабного вторгнення росіяни вчинили понад 6 тисяч злочинів проти довкілля - Гринчук

З початку повномасштабного вторгнення росіяни вчинили понад 6 тисяч злочинів проти довкілля - Гринчук

Екологічні злочини Росії в Україні зайшли далеко за межі державних кордонів.

На цьому наголосила міністерка захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук у Нью-Йорку на виставці свідчень українців про екологічні злочини РФ в Україні, повідомляє Укрінформ з посиланням на Міндовкілля.

За її словами, з початку повномасштабного вторгнення росіяни вчинили понад 6 тисяч злочинів проти довкілля. І це не враховуючи злочинів, вчинених з 2014 року до лютого 2022-го.

«Наслідки цієї війни для довкілля зайшли далеко за межі наших державних кордонів. Війна вже призвела до значних викидів парникових газів. Станом на сьогодні це вже 180 млн тонн СО2. США – серед країн, які першими тримають удар кліматичних змін. Ми маємо триматися разом – як у протистоянні агресору, так і в протистоянні кліматичним змінам», – заявила Гринчук.

Міністерка подякувала американському народу за підтримку України та платформі Свідок за неоціненний внесок у привернення уваги світу до екологічних наслідків бойових дій.

“Ми спільно працюємо над тим, аби платформи “Свідок” та наша “ЕкоЗагроза” синхронізувалися та доповнювали одна одну. Так ми зможемо зібрати ще більше свідчень від громадян України та надати їх як докази під час міжнародних судів”, – зазначила Світлана Гринчук.

Це вже шостий міжнародний захід на основі свідчень українців, зібраних через платформу Svidok.org. Раніше виставки відбувались у Вашингтоні, Сан-Франциско, Бостоні та в американському університеті Берклі.

Захід відбувся у будівлі генерального консульства Республіки Польща в Нью-Йорку. Міжнародну виставку відвідали понад 100 дипломатів, митців, інших жителів та гостей Нью-Йорка.

Як повідомлялося, в червні цього року між Міндовкіллям та платформою Svidok.org було підписано меморандум задля посилення співпраці в напрямку фіксації екологічних злочинів окупантів. Дані про екологічні злочини росіян, зафіксовані на платформі “Свідок”, будуть надходити на “ЕкоЗагрозу” і відпрацьовуватися Державною екологічною інспекцією, які Україна зможе надати як докази під час міжнародних судів.

Фото: Planet Labs

Теги по теме
Украина война
Источник материала
loader