Бавовна чи тирса: як екологічно утеплити будинок підручними методами
Бавовна чи тирса: як екологічно утеплити будинок підручними методами

Бавовна чи тирса: як екологічно утеплити будинок підручними методами

Популярними підручними матеріалами для утеплення будинку є овеча шерсть, бавовна та деревна тирса. Тренди 24 розповідають про переваги цих матеріалів.

Овеча шерсть

Останніми роками вчені вивчили ізоляційні властивості овечої вовни й застосували їх у житловому будівництві.

Коли волокна вовни стискаються, вони утворюють мільйони крихітних повітряних кишень. Ці кишеньки утримують повітря, завдяки чому домівки залишаються в теплі взимку і в прохолоді влітку.

Крім того, вовна добре пропускає повітря, а це означає, що вона може поглинати вологу з повітря, не втрачаючи при цьому здатності зберігати тепло. Зокрема, зовнішній шар вовняного волокна стійкий до води.

Бавовна чи тирса: як екологічно утеплити будинок підручними методами - Фото 1
Овеча шерсть / Фото Istock

Однак внутрішній шар волокна любить воду й може поглинати близько третини вологи від своєї ваги, не відчуваючи при цьому вологості. А коли шерсть стає вологою, вона генерує тепло, яке, своєю чергою, запобігає утворенню конденсату.

Якщо ви утеплите свій будинок овечою шерстю, то не потрібно буде регулювати системи опалення чи охолодження так часто, як у випадку з іншими матеріалами, а це економить гроші. Вовняна ізоляція зберігає прохолоду вдень і тепло вночі, а також є більш вогнестійкою, ніж інші види ізоляції.

Бавовна

Бавовна є природним і відновлюваним ресурсом, що робить її одним з найзеленіших ізоляційних матеріалів на планеті. Бавовняна ізоляція схожа на ізоляцію зі скловолокна.

Однак, на відміну від скловолокна, бавовняна ізоляція не містить формальдегіду, який вчені пов'язують з деякими видами раку.

Бавовна чи тирса: як екологічно утеплити будинок підручними методами - Фото 2
Бавовна / Фото Istock

Волокна бавовни не викликають жодних проблем з диханням. Матеріал дуже добре вбирає вологу, а при обробці борною кислотою є вогнестійким. Бавовняний утеплювач також відлякує комах.

Деревна тирса

Цей залишковий продукт обробки деревини можна використовувати як екологічний і доступний матеріал для утеплення будинків.

Деревну тирсу часто застосовують у приватних будинках і дачах для ізоляції підлог, стін і горищ.


Тирса / Фото Istock

Тирсу досить просто знайти, оскільки це побічний продукт лісопильних заводів або меблевого виробництва. Що більше, вона повністю натуральна й не містить хімічних сполук.

Також деревна тирса добре утримує тепло. Тирсу можна обробити спеціальними антисептичними засобами для запобігання гниттю та появі грибка.

Маленькі зміни можуть мати велике значення. Цей принцип надзвичайно важливий для "МакДональдз", тож його дотримуються постійно та послідовно. Ресторани мережі навіть запровадили часткову відмову від використання пластикових кришок для стаканів. Ініціатива, спрямована на захист довкілля, зможе зменшити використання пластику ще на 8,5 тонн на рік.

Источник материала
loader
loader