"Будуть мати ще більший вплив": військовий розповів про рівень розробок українських БпЛА
"Будуть мати ще більший вплив": військовий розповів про рівень розробок українських БпЛА

"Будуть мати ще більший вплив": військовий розповів про рівень розробок українських БпЛА

Останніми роками українські розробники дронів показали дуже великий прогрес. Зокрема FPV-розробки активно використовуються на фронті, проте є й інші безпілотники, які показали себе з найкращої сторони, до прикладу, такі як "Punisher" (багаторазові ударні дрони, - УНІАН) та "Сокіл-300". Про це розповів заступник командира окремого загону безпілотних систем спеціального призначення "Тайфун" Павло Гвозденко в інтерв'ю УНІАН.

"Останній - ударний безпілотник, створений українським конструкторським бюро "Луч". Він призначений для розвідувальних місій та точкових ударів по наземних цілях. Його проєктна дальність польоту варіюється від 1300 до 3300 км, а тривалість перебування в повітрі може досягати до 26 годин. "Сокіл-300" може нести високоточне озброєння, зокрема ракети РК-2П та РК-10, що, ймовірно, дозволить йому ефективно вражати наземні цілі. Цей безпілотник може бути значним досягненням у розвитку українських бойових дронів і, швидше за все, матиме високий потенціал для застосування в умовах війни", - пояснив військовий.

За його словами, скоро можна очікувати на збільшення серійного виробництва та покращення українських дронів, проте деякі складніші проєкти можуть бути перенесені через труднощі з фінансуванням.

"Крім того, можуть негативно вплинути проблеми з імпортом критичних компонентів. На жаль, Китай обмежив відправку компонентів БпЛА в Україну, і виробники змушені шукати альтернативні джерела. Але впевнений, що у 2025 році можна очікувати, що БпЛА будуть мати ще більший вплив на ведення війни - як на оперативному, так і на стратегічному рівнях", - запевнив Гвозденко. 

Він додав, що швидше за все, ключова увага буде зроблена на автоматизацію, збільшення автономності польотів та стійкості до засобів РЕБ. 

"Думаю, що у другій половині 2025-го важкі ударні БпЛА, швидше за все, зможуть частково замінити пілотовані літаки", - підкреслив Гвозденко. 

Источник материала
loader
loader