Ідеальний час для висадки часнику восени: проросте раніше, ніж в сусідів
Ідеальний час для висадки часнику восени: проросте раніше, ніж в сусідів

Ідеальний час для висадки часнику восени: проросте раніше, ніж в сусідів

Озимий часник висаджують восени – і все з розрахунком, що він встигне вкорінитися, але не прорости, і зрештою паростки з'являться рано навесні. Поради 24 розповідають, коли садити часник та як це правильно зробити.

Коли садити часник восени

Для того, щоб часник вкорінився, але не проріс, потрібно щоб його корінці проросли на 5 – 10 сантиметрів у землі. Зазвичай для цього потрібно приблизно 35 – 40 днів. І саме за цей час до підмерзання ґрунту в часнику розвивається коренева система.

Але якщо ви посадите його надто пізно, він просто загине через заморозок. Якщо поспішити з посадками, це може призвести до того, що він проросте перед самою зимою та також загине.

Тож ось ідеальний час для посадки цієї культури:

  • в північних регіонах – у третій декаді вересня;
  • в центрі та на заході – в першій половині жовтня;
  • а ось на півдні країни посадку можна проводити у другій половині жовтня.

Найкраще висаджувати часник на грядках, де до того росли помідори, бобові, огірки, а також капуста та гарбузи. Натомість не можна садити часник після картоплі та цибулі – існує ризик, що він підхопить хвороби, на які страждали його попередники.

Часник
Часник можна садити під зиму / Фото Pexels

Також не можна садити овоч на місце, де ви нещодавно вносили гній – це може призвести до того, що у часнику ростиме тільки бадилля, а самі головки будуть крихкими та невеликими.

Грядку перед посадкою потрібно скопати та дати їй постояти, і можна ще кілька разів полити її, аби осів ґрунт. Інакше посаджений часник може заглибитися надто сильно, і це знизить його врожайність.

Зубчики потрібно обирати тільки найбільші та повністю здорові – а також перед посадкою краще замочити їх у розчині мідного купоросу для дезінфекції.

Источник материала
loader
loader