Низка діячів культури звернулися до ЮНЕСКО з проханням допомогти «відтермінувати» деколонізацію Одеси
Низка діячів культури звернулися до ЮНЕСКО з проханням допомогти «відтермінувати» деколонізацію Одеси

Низка діячів культури звернулися до ЮНЕСКО з проханням допомогти «відтермінувати» деколонізацію Одеси

На думку авторів звернення, рішення щодо зносу 19 пам’ятників ухвалили без консультацій із громадськістю.

Низка діячів культури звернулися до гендиректорки ЮНЕСКО Одрі Азуле із проханням допомогти «відтермінувати» процеси деколонізації Одеси до закінчення війни. Про це Укрінформу повідомив директор Департаменту культури Одеської міськради Іван Ліптуга.

Текст звернення зі списком підписантів опублікували італійські видання Il Foglio, Corriere della Sera та німецьке медіа Faz

«Унаслідок нападів Росії на Одесу були пошкоджені щонайменше 106 пам'яток архітектури. Тепер над спадщиною міста нависла нова загроза. Цього літа обласна адміністрація поставила під знесення 19 пам'ятників, позбавивши решту охоронного статусу. Деякі є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю Одеси в самому серці охоронної зони ЮНЕСКО», — йдеться у спільному листі.

У листі також згадали про «прибирання з вулиць» імен «деяких найвидатніших одеситів», зокрема радянського маршала Родіона Малиновського, російських письменників Івана Буніна й Костянтина Паустовського, а також запланований демонтаж пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну.

Автори звернення зазначили, що рішення щодо зносу пам’ятників ухвалили без консультацій із громадськістю. 

На думку підписантів, війна Росії проти України не лише ставить культурну спадщину під загрозу знищення, але й нав’язує «культурну травму». 

«Просимо терміново звернутися до Президента України Володимира Зеленського, на прохання якого Одесу було внесено до списку всесвітньої спадщини, припинити цей невчасний демонтаж культурної спадщини Одеси. Рішення з цього приводу слід відкласти до більш сприятливого часу, який, як ми сподіваємося, настане незабаром після війни», — резюмували у зверненні.

Лист підписали 115 осіб, зокрема донька Ісаака Бабеля Лідія та онук Андрій Маляєв-Бабель, диригент Одеського філармонійного оркестру Гобарт Ерл, скульптор Михайло Рева, письменниця Юлія Верба та її сестра, співачка Леся Верба, диригентка Оксана Линів, краєзнавець Олександр Бабіч та інші.

Раніше міський голова Одеси Геннадій Труханов сказав, що пам’ятники російському письменнику Олександру Пушкіну та генералу Михайлу Воронцову не варто зносити, адже вони нібито потрібні місту.  Він вважає, що відмова від цих історичних постатей — це страусина позиція і «не можна сховати голову в пісок і казати, що цього не було».

У 2022 році жителі Одеси підтримали дві петиції про знесення пам'ятника «Засновникам Одеси», частиною якого є статуя російської імператриці Катерини ІІ. Зокрема, в одній із петицій згадали, як Катерина II ліквідувала Запорізьку Січзатвердила кріпацтво та обмежувала використання української мови.

Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути це питання.

30 листопада Одеська міськрада таки підтримала демонтаж пам’ятників Суворову та «Засновникам Одеси», а 28 грудня обидва монументи демонтували. 

  • Читайте також: Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Одесса
Источник материала
loader