Російський бойовик відправляв українців у трудове рабство рашистам
Російський бойовик відправляв українців у трудове рабство рашистам

Російський бойовик відправляв українців у трудове рабство рашистам

Російський бойовик відправляв українців у трудове рабство рашистам

Журналісти редакції розслідувань Суспільного встановили сепаратиста з позивним “Бетмен”, який став медійним персонажем десятків пропагандиських відео примусових депортацій українців з тимчасово окупованої території Запорізької області. Вони з’ясували, що частина депортацій, проведених “Бетменом”, були постановкою. Після зйомок фейкових видворень він відвозив людей в трудове рабство російським військовим, де українців змушували рити для окупантів окопи поблизу лінії зіткнення.

Хто він — ставленик окупантів, який ховав обличчя за балаклавою, — дізнавались розслідувачі Суспільного.

Як окупанти “узаконили” видворення

У липні 2022 року гауляйтер Запорізької області, екснардеп Євген Балицький видав наказ “Про заходи відповідальності за вчинення окремих правопорушень, які посягають на громадський порядок та громадську безпеку” №145-у. Цим наказом він легалізував у межах ТОТ Запорізької області новий спосіб покарання — “видворення”. Згідно з наказом, людину могли видворити, тобто депортувати за межі окупованої території через коментарі в соцмережах з критикою росіян, неповагу до російського прапора, армії, Путіна тощо.

На практиці перелік причин був значно ширшим: депортували через незгоду з окупантами у приватних розмовах, волонтерство, приналежність до української церкви і через інші “екстремістські” дії.

Стоп-кадр наказу Євгена Балицького
Наказ Євгена Балицького, яким на ТОТ Запорізької області запроваджувалась практика видворень “екстремістів”. Стоп-кадр з документального фільму-розслідування Суспільного

Аналогічний наказ ухвалив також гауляйтер окупованої Херсонщини Володимир Сальдо. Щоправда, з них двох саме Балицький у медійній площині позиціонував себе як ідеолог видворень. В одному з коментарів пропагандиським ЗМІ він стверджував, що видворення є “найбільш гуманним покаранням” і що за його наказом людей видворяли сім’ями.

Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький
Євген Балицький розповідав пропагандистам, що людей, яким визначили покарання у вигляді “видворення”, змушували працювати на російську армію. Стоп-кадр з документального фільму-розслідування Суспільного

У період дії наказу Балицького окупаційні органи депортували щонайменше сім десятків людей. Таку кількість депортованих розслідувачі Суспільного ідентифікували на відео з примусових видворень, які зняли й опублікували в мережі окупаційні структури. Насправді ж кількість депортованих і переданих у трудове рабство українців може бути значно більшою.

Наказ гауляйтера Євгена Балицького діяв з липня 2022 року по травень 2023 року. Попри припинення його дії, російська пропаганда продовжує повідомляти про депортації українців з окупованих територій Запорізької області.

За вчинення примусових переміщень людей з тимчасово окупованої території Запорізької області, яке є порушенням Женевської Конвенції (IV) про захист цивільного населення під час війни, Євгена Балицького зараз судять в Україні.

Як журналісти шукали “Бетмена”

Головну героїню документального фільму-розслідування Олену Ягупову на камеру видворили разом з двома чоловіками у січні 2023 року. Наказ Балицького на відео зачитував чоловік у балаклаві з позивним “Бетмен”. Після зйомки пропагандистських сюжетів він не відпустив людей, а відвіз на позиції російських військових поблизу села Верхня Криниця.

Олену Ягупову видворяють із Запоріжжя
“Бетмен” зачитує Олені Ягуповій наказ про видворення. Стоп-кадр з документального фільму-розслідування Суспільного

Там росіяни змушували людей рити окопи, будувати бліндажі, розміновувати поля і облаштовувати побут російських військових. Разом з Оленою у трудовому рабстві перебували ще 17 людей. Вони були змушені працювати на окупантів до середини березня 2023 року, їх звільнили завдяки зусиллям родичів. Більшість з цих людей спочатку показово видворяв, а потім відвозив у трудове рабство Бетмен.

Видворення, зняті на камеру, були однакові: спочатку окупаційні ставленики в балаклавах зачитували людям з Запорізької і Херсонської областей наказ Балицького, потім наказували йти у сіру зону, у напрямку Запоріжжя.

Розслідувачі Суспільного викрили воєнного злочинця
Журналісти-розслідувачі Суспільного опитали десятки свідків, щоб отримати найбільш точний опис “Бетмена”. Стоп-кадр з документального фільму-розслідування Суспільного

Багатьох з тих, кого видворяли, справді відпустили, інших передали в трудове рабство, а дехто після зйомок зник безвісти. На думку більшості опитаних потерпілих, з якими спілкувалися журналісти Суспільного, Бетмен є громадянином України.

Один зі свідків розповів журналістам, що у його присутності Бетмен представився іншим позивним — “Внук”.

Завдяки свідченням десятків людей журналістам вдалось ідентифікувати Бетмена. Ним виявився 35-річний Внуков Роман Олексійович, родом з Макіївки. Журналісти розшукали актуальні фото Внукова на сайтах знайомств, на яких десятеро свідків опізнали того самого Бетмена. Ще однією зачіпкою у розслідуванні стало татуювання Внукова, фрагмент якого видно на одному із відео видворень.

Татуювання Романа Внукова
Татуювання кобри на лівій руці Романа Внукова видно на відео одного з видворень (ліворуч на фото). Стоп-кадр з документального фільму-розслідування Суспільного

За інформацією української розвідки, Роман Внуков воював проти України з 2014 року. Він був заступником командира по роботі з особовим складом другого мотострілецького батальйону 5-ї окремої мотострілецької бригади.

У 2018-му році, як з’ясували журналісти редакції розслідувань, Внуков був членом організації “Народний щіт Данбаса”, яка займається пропагандою російських наративів і має силовий блок, що складається із добровольців, які воюють проти України.

Автор: Ганна Калаур

Джерело: СУСПІЛЬНЕ

Tweet
Источник материала
loader
loader