«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року
«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року

«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року

Досліджуємо, про що писала російська пропаганда минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останній за 23—29 вересня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 14 по 20 жовтня наші аналітики зафіксували 26 дезінформаційних вкидів. За цей час писали, нібито у Києві привітали диктатора Путіна з днем народження та стверджували, що незабаром вартість за електроенергію зростатиме. 

«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року - Фото 1

Фейк про «вакансії для чорних трансплантологів»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали інформацію, що приватна клініка розмістила оголошення про пошук лікаря та «водія-кур’єра» для роботи у прифронтових містах. Аноніми повідомляють, що ці вакансії, ймовірно, пов’язані з вивезенням органів із фронту або напівлегальною співпрацею українських військових із приватними клініками.

«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року - Фото 2

Скриншот — VoxCheck

У оголошеннях є численні неточності, номер телефону належить іншій особі. За ключовими словами наші колеги-фактчекери знайшли вакансії, показані на скриншотах, усі їх опублікував користувач на ім’я Віктор Глушко. Оголошення з першого скриншоту з сайту SellBuyAll.com.ua видалили, однак на цьому ж сайті Глушко опублікував вакансію анестезіолога-реаніматолога. Примітно, що оголошення з ідентичним змістом на цьому ж сайті опублікував акаунт із ніком «_anо.ni.m». Вакансії розміщували й на інших локальних сайтах з оголошеннями.

«Чорна трансплантологія» в Україні ― це конспірологічна теорія, яку росіяни розвивають уже десятиліття. Постійне повернення до теми свідчить про її важливість для Росії. Ці повідомлення просувають як на внутрішню, так і на міжнародну авдиторію. Проте їхнє спростування в іноземних та українських медіа заважає кампанії мати бажаний для пропагандистів вплив. Серед цілей, які переслідує російська пропаганда в рамках цієї теми, є дискредитація військово-політичного керівництва України та зменшення довіри до нього, створення негативного іміджу держави в очах міжнародної спільноти, виправдання повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Брехня про привітання Путіна з днем народження

Російські телеграм-канали поширювали фото та відео, на яких нібито видно, що на будівлях у Києві за допомогою лазерної проєкції привітали російського диктатора з днем народження.

«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року - Фото 3

Скриншот — VoxCheck

Але це — фейк, адже фото- та відеоконтент є сфабрикованими. На будівлях насправді не було привітань, а росіяни при генеруванні відеоконтенту припустилися граматичних помилок.

На відео будівлі «Арена Сіті» зазначено дату — 7 жовтня 2024 року та час — 00:01. Разом із цим за кадром чутно голоси людей і рух автомобілів, що викликає сумніви щодо правдивості цього відеоролика. Оскільки від початку запровадження воєнного стану в Україні діє комендантська година, яка забороняє перебування людей на вулицях, зокрема у Києві з 00:00 до 05:00. Тож наявність активного міського життя в цей час не відповідає українським реаліям і може вказувати на фальсифікацію відео.

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить весь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

Дезінформація про «русофобну Америку»

У соціальних мережах російського сегмента ширився нібито сюжет від загальнонаціональної щоденної газети USA Today, у якому йдеться, що американську кулінарну блогерку заблокували на стримінговій платформі «через приготування російських страв».

«Дівчина з 1,2 млн підписників залишилася без каналу й заробітку, бо присвятила випуск приготуванню пельменів, борщу і розповіла, як вона круто з’їздила в Росію і познайомилася з російською кухнею», — переповідають пропагандисти.

Але на сторінках USA Today такого сюжету не знайшлося. Ба більше, за допомогою зворотного пошуку в гуглі та запитом «Youtube blocked an american blogger for videos with russian recipes usa today» (YouTube «заблокував» блогерку за відео про приготування російської страви) пошуковик показує лише публікації з прокремлівських медіа, які перекладають свої матеріали англійською. Тобто, найбільш імовірно, що така новина просто вигадана.

Та й умовне відео або канал могли б заблокувати, якби воно порушувало правила спільноти ютубу. Однозначно, канал через «відео про російську страву» не могли б видалити.

Росія подає «русофобію» як окремий вид нацизму, який зародився в Україні та масово шириться світом. Будь-хто, хто критикує Росію, — «русофоб», а відповідно, і нацист. Спершу дезінформаційне твердження про «русофобію» було спрямоване здебільшого на українську аудиторію, але після того, як світова спільнота підтримала Україну у війні, воно поширилося й на європейські країни. Доходило навіть до звинувачення Ізраїлю в нацизмі.

Маніпуляція про твердження, що «електроенергія подорожчає»

У мережі поширюють нібито слова голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенка, буцімто вартість електроенергії для населення у 2025 році становитиме 6,5—7 грн/кВт-год. Він нібито сказав, що ці цифри вже озвучували представники компаній-постачальниць електроенергії YASNO, ДТЕК і депутат Сергій Нагорняк 

«У 2025 році вартість електроенергії становитиме 7 гривень» Огляд російської дезінформації за 14—20 жовтня 2024 року - Фото 4

Скриншот — VoxCheck

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться».

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Соцсети
Источник материала
loader
loader