У Харкові фейкова юристка отримала понад $50 тис. за обіцянки про «передачу» у власність землі
У Харкові фейкова юристка отримала понад $50 тис. за обіцянки про «передачу» у власність землі

У Харкові фейкова юристка отримала понад $50 тис. за обіцянки про «передачу» у власність землі

У Харкові фейкова юристка отримала понад $50 тис. за обіцянки про «передачу» у власність землі - Фото 1

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 41-річній жінці у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України).

За даними слідства, у грудні 2023 року жінка звернулась до фігурантки, яка представлялась юристом із земельних відносин, що не відповідало дійсності. Питання клієнтки стосувалось допомоги в отриманні їй та її родині у власність семи земельних ділянок, що знаходяться поза межами населеного пункту на території Височанської селищної ради Харківської області.

Фіктивна юристка погодилась «допомогти». При цьому вона достовірно знала, що вказані земельні ділянки в умовах воєнного стану неможливо безоплатно отримати у власність на підставі положень Земельного кодексу України, проте замовчала про це перед жінкою.

Фігурантка повідомила клієнтці, що сума її послуг складатиме 26 тис. доларів США, половину з якої необхідно передати відразу, а другу частину — після отримання документів про власність на вказані земельні ділянки. При цьому зазначила, що право власності на ці землі буде оформлено до кінця березня 2024 року. Від родини жінка отримала спочатку 13 тис. доларів США.

Через вигадані причини фейкова юристка виманила у родини додатково ще 23 900 доларів США та 11 тис. гривень. Жінка розуміла, що люди повністю їй довіряють і не сумніваються в правдивості її слів, а також не вимагають будь-якого їх підтвердження.

Аби відвести від себе підозри, «правознавиця» систематично телефонувала жінці та звітувала про «роботу», просила документи, які нібито їй необхідні для оформлення земельних ділянок.

22 жовтня у Харкові під час передачі чергового траншу в розмірі 13 тис. доларів США через нову «проблему» правоохоронці затримали шахрайку.

Отже, загалом фіктивна юристка отримала понад 50 тис. доларів США, що у гривневому еквіваленті становить майже 2 млн гривень.
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників 7-го управління (з обслуговування Харківської області) ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

Tweet
Источник материала
loader
loader