У Німеччині збільшилась кількість працевлаштованих українців
У Німеччині збільшилась кількість працевлаштованих українців

У Німеччині збільшилась кількість працевлаштованих українців

Кількість працевлаштованих в Німеччині українців, які знайшли в країні захист від російської війни, продовжує збільшуватися, що є на користь ФРН, яка відчуває брак робочої сили.

Про це свідчать нові дані Федерального інституту досліджень народонаселення (BiB), оприлюднені 24 жовтня, передає Укрінформ.

Експерти BiB підрахували, що показник зріс майже вдвічі з 16 відсотків влітку 2022 року до 30 відсотків навесні 2024 року.

У Німеччині збільшилась кількість працевлаштованих українців - Фото 1

Вони нагадують, що зараз у Німеччині проживає близько 1,1 мільйона українців, які втекли від загарбницької війни на своїй батьківщині, і їхня участь у німецькому ринку праці є центральною проблемою як для індивідуальних життєвих перспектив самих постраждалих, так і для Німеччини з огляду на існуючу нестачу кваліфікованих працівників.

У дослідженні перелічені основні проблеми при пошуку роботиукраїнцями. Серед них - необхідність догляду за дітьми. Зараз рівень зайнятості матерів з маленькими дітьми становить 22 відсотки, а матерів з дітьми шкільного віку – 32 відсотки. Серед причин небажання шукати роботу – догляд за власними дітьми чи догляд за родичами (37%).

На перешкоді працевлаштування стоять також недостатня кваліфікація та рівень володіння німецької, що є головною причиною «бездіяльності». Серед респондентів 92% тих, хто не шукає роботу активно, пояснили це саме низьким рівнем володіння мовою.

Тим часом 30 відсотків опитаних заявили, що активно шукають роботу.

Як зазначається у дослідженні, близько 50 відсотків українців, які є шукачами захисту, мають професійний досвід у так званих «вузьких професіях», до яких належить, зокрема, медсестринські та медичні професії, а також ремесла.

«Ця діяльність вже характеризується нестачею кваліфікованих працівників у Німеччині. Високі мовні вимоги чи складні процедури визнання іноземних професійних кваліфікацій ускладнюють працевлаштування», — сказав керівник дослідницької Андреас Етте. Проте потенціал тих, хто шукає захист, ще недостатньо використовується, оскільки лише менша частина зараз працює за цими професіями.

Також дослідники дійшли висновку, що українці краще інтегруються в німецький ринок праці за інші групи біженців. Насамперед це пов’язано з рівнем освіти та кваліфікації вище середнього, легшим доступом до ринку праці та житла та доступності інтеграційних та мовних курсів – умов, створених для українців владою.

Опитування з 2022 року проводяться через регулярні проміжки часу серед одної і той же групи українських біженців.

Днями канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина потребує кваліфікованих працівників для розвитку своєї економіки та підвищення добробуту країни.

Фото: dpa/picture alliance

Теги по теме
Украина Германия
Источник материала
loader