Зростання цін на цибулю в Україні: виробники скорочують площі посівів
Зростання цін на цибулю в Україні: виробники скорочують площі посівів

Зростання цін на цибулю в Україні: виробники скорочують площі посівів

Середня вартість за кілограм цибулі ріпчастої на оптовому ринку "Шувар" у Львові нині становить 14,5 грн, що на 38% більше, ніж у минулому році, коли ціна була 10,5 грн/кг. Така динаміка є результатом кількох факторів, зокрема низької врожайності через несприятливі погодні умови: аномальну спеку та нестабільні опади. Про це повідомила Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар".

«Зниження врожайності – це основний фактор, який призвів до здорожчання цибулі», – зазначає Попович. Окрім цього, зростання витрат на добрива, паливо та енергію суттєво підвищило собівартість виробництва. Додатковим чинником впливу стала війна, що зумовила збільшення витрат на транспортування та зберігання продукції.

Також спостерігається скорочення площ посівів, адже через економічну невизначеність деякі виробники переорієнтувалися на інші культури. Незважаючи на підвищення цін, споживання цибулі в Україні залишається стабільним, адже цей продукт є базовим інгредієнтом багатьох страв. Проте споживачі дедалі частіше обирають дешевші альтернативи, такі як імпортована цибуля або продукція нижчої якості.

Фахівці очікують, що ціни на цибулю можуть продовжувати зростати в найближчі місяці, адже внутрішня пропозиція залишається обмеженою. Стабілізація цін можлива ближче до весни, коли з’являться нові врожаї.

 

Источник материала
loader
loader