Глава NASA закликав розслідувати інформацію про постійне спілкування Путіна та Маска
Глава NASA закликав розслідувати інформацію про постійне спілкування Путіна та Маска

Глава NASA закликав розслідувати інформацію про постійне спілкування Путіна та Маска

 
Адміністратор NASA Білл Нельсон у п’ятницю, 25 жовтня, закликав провести розслідування інформації, оприлюдненої ЗМІ, щодо того, що засновник SpaceX Ілон Маск і президент Росії Володимир Путін підтримують регулярні зв’язки з кінця 2022 року. Про це повідомляє CNN.

Він підкреслив, що ця інформація викликає занепокоєння з приводу національної безпеки, оскільки зв'язки SpaceX з NASA та американськими військовими могли надати Маску доступ до секретної урядової інформації та даних американської розвідки.

«Я не знаю, чи правдива ця історія. Я вважаю, що це слід дослідити. Якщо правдива історія про те, що між Ілоном Маском і президентом Росії відбулися численні розмови, то я думаю, що це буде викликати занепокоєння, особливо для NASA, для Міністерства оборони, для деяких розвідувальних агенцій», – сказав Нельсон.

Маск не відповів на запит про коментарі.

За інформацією джерел The Wall Street Journal, американський бізнесмен Ілон Маск підтримує регулярні контакти з Володимиром Путіним з кінця 2022 року, обговорюючи питання особистого, бізнесового та геополітичного характеру.

Згідно з даними видання, одного разу Путін звертався до Маска з проханням не активувати супутниковий інтернет Starlink на Тайвані, щоб зробити послугу китайському лідеру Сі Цзіньпіну.

Уряд США, схоже, намагається приховати інформацію про контакти Маска з Кремлем, оскільки кілька чиновників Білого дому заявили, що не мають про них відомостей. Ця ситуація є чутливою через активну участь Маска в кампанії Дональда Трампа на фоні наближення президентських виборів.

Уряд стикається з дилемою, оскільки залежить від технологій Маска: SpaceX запускає критично важливі супутники для національної безпеки і транспортує астронавтів для NASA.

Джерела видання зазначили, що Маск і Путін підтримують зв’язок з жовтня 2022 року, коли Маск почав критикувати військову допомогу Україні.

Речник Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що той спілкувався з Маском лише один раз щодо «космосу, а також поточних і майбутніх технологій». У жовтні 2022 року Маск також заявив, що обговорював з Путіним космос лише одного разу, приблизно в квітні 2021 року.

До слова, раніше стало відомо, що глава компаній SpaceX, Tesla і власник платформи X мільярдер Ілон Маск останніми роками таємно фінансував консервативну політичну групу – ще до того, як відкрито підтримав переобрання 45-го президента США Дональда Трампа. Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на обізнані джерела.

Источник материала
loader
loader