Китайський магніт потужністю 42 Тесла побив попередній рекорд США
Китайський магніт потужністю 42 Тесла побив попередній рекорд США

Китайський магніт потужністю 42 Тесла побив попередній рекорд США

Новий китайський резистивний магніт на 42 тесла встановив світовий рекорд, перевищивши попередню позначку в 41,4 тесла. 22 вересня резистивний магніт у Китаї створив постійне магнітне поле в 42 тесла, встановивши новий світовий рекорд для цього типу магніту.

Це ще один великий прорив Лабораторії сильного магнітного поля Інституту фізичних наук Хефея Академії наук Китаю (CHMFL) після успіху в найпотужнішому у світі гібридному магніті 45,22 тесла у 2022 році. Новий магніт знаменує собою нову віху в розвитку технології резистивних магнітів.

Після майже чотирьох років невпинних зусиль вчені та інженери інновували структуру магніту, оптимізували його виробничий процес і, нарешті, створили постійне магнітне поле 42 тесла при потужності джерела живлення 32,3 МВт, побивши рекорд 41,4 тесла, встановлений Національна лабораторія високого магнітного поля США у 2017 році.

Резистивний магніт 42 Тесла
Резистивний магніт 42 Тесла. Авторство: HFIPS

Посилення наукових досліджень

Новий магніт не тільки краще відповідає практичним потребам користувачів магнітів, забезпечуючи потужні експериментальні умови для дослідження нових явищ і виявлення нових законів, але також закладає ключову технічну основу для створення більш потужних магнітів у Китаї.

Існує три типи стабільно високих магнітів, резистивні магніти, надпровідні магніти та комбінація двох, а саме гібридні магніти. Резистивні магніти є першими магнітами сильного поля, які використовували вчені, з гнучким і швидким керуванням магнітним полем. До цього дня вони все ще можуть генерувати магнітні поля, набагато сильніші, ніж надпровідні магніти.

«Резистивні магніти та надпровідні магніти є «одиночними майстрами», тоді як гібридні магніти є «комбінаціями змішаних пар», — сказав Гуанлі Каунг, академічний директор CHMFL, роблячи порівняння між розробкою магнітів і настільним тенісом.

«У 2022 році ми виграли чемпіонат у змішаному розряді з величезними перевагами. Сьогодні ми виграли в одиночному розряді», — сказав Куанг.

Сильне магнітне поле — це екстремальний експериментальний стан, необхідний для дослідження матеріалознавства, і потужний інструмент для великих наукових відкриттів. Десятиліттями вчені всього світу робили значні відкриття під впливом сильного магнітного поля, причому понад 10 таких наукових досягнень отримали Нобелівські премії.

Розвиток магнітної технології став важливою галуззю досліджень. Зараз у світі існує п’ять лабораторій постійного сильного магнітного поля, розташованих у Китаї, Франції, Японії, Нідерландах і Сполучених Штатах.

Источник материала
loader