Центробанк РФ підняв ключову ставку до максимального за 20 років рівня
Центробанк РФ підняв ключову ставку до максимального за 20 років рівня

Центробанк РФ підняв ключову ставку до максимального за 20 років рівня

Російський Центробанк підняв ключову ставку до максимального рівня за 20 років – 21%. Це третє підвищення ключової ставки з липня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Востаннє ставка була на такому високому рівні 2003 року. Тоді вона планомірно знижувалася з 1998 року, коли її значення сягало 150%.

Підвищення ставки збільшує вартість кредитів для економіки та населення і скорочує економічне зростання, що, у свою чергу, має приводити до скорочення інфляції.

У поясненні ЦБ Росії сказано, що причиною підвищення стало зростання інфляції, істотно вище за прогнозоване, та зростання інфляційних очікувань.

«Зростання внутрішнього попиту значно випереджає можливості розширення пропозиції товарів та послуг. Додаткові бюджетні витрати та пов'язане з ними розширення дефіциту федерального бюджету у 2024 році мають проінфляційні ефекти», - йдеться у повідомленні банку.

Зазначається, що ставка ще може бути підвищена у майбутньому.

Російський Центробанк наголосив також на скороченні зростання економіки в країні. Це пояснюється нестачею робочої сили та виробничих потужностей.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Центральний банк РФ підвищив ключову ставку з 18 до 19%. Перед тим підвищення було у липні - з 16% до 18%. Це робилося також через значне посилення інфляційного тиску.

Источник материала
loader