Створено порошок з рекордним рівнем поглинання CO2 з повітря
Створено порошок з рекордним рівнем поглинання CO2 з повітря

Створено порошок з рекордним рівнем поглинання CO2 з повітря

Сьогодні видалення скільки-небудь значних обсягів вуглекислого газу з атмосфери (головного каталізатора парникового ефекту) є непідйомним завданням як вартості процесу, так і його ефективності. Вчені зі США змогли оптимізувати процес, створивши чудо-порошок з рекордним рівнем поглинання CO2, комерційне використання якого може розпочатися через кілька років.

Над відкриттям група вчених із Каліфорнійського університету в Берклі працювала понад 30 років. Вони вивчали сполуки, що належать до так званих ковалентних органічних каркасів, що мають пористу структуру і тому мають величезну площу поглинання.

Розроблена вченими структура на основі амінних зв’язків, активних при захопленні молекул вуглекислого газу, виявилася вдалішою за попередні рішення. Всього 200 г порошку COF-999 здатні абсорбувати з повітря 20 кг CO2. На таке сьогодні не спроможний жоден матеріал. Для порівняння приблизно стільки вуглекислого газу за рік поглинає середньостатистичне дерево.

Для ряду попередніх методів прямого уловлювання вуглекислого газу з атмосфери також використовувалися аміни (поліаміни), але у вигляді рідких розчинів. Також подібне вимагало нагрівання для кращої реакції. Матеріал COF-999, як заявляють вчені, працює за кімнатної температури в сухому порошку, що робить його експлуатацію зручною. Наступне нагрівання порошку до 60°C вивільняє CO2 і дозволяє порошку знову його захоплювати. Так можна робити до 100 разів із кожною порцією COF-999. Вивільнений газ можна поховати чи пустити у виробництво. Також порошок COF-999, за визнанням вчених, поглинає CO2 з повітря в 10 разів швидше за інші аналогічні за призначенням речовин.

Вчені розраховують, що новий матеріал надійде в експлуатацію приблизно через два роки, якщо вони зможуть підвищити його абсорбуючу здатність та кількість робочих циклів.

Источник материала
loader
loader