В Україні з 1 січня набере чинності закон про «автоцивілку»
В Україні з 1 січня набере чинності закон про «автоцивілку»

В Україні з 1 січня набере чинності закон про «автоцивілку»

Із 1 січня наступного року набере чинності Закон України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", що має покласти край напівлегальній торгівлі полісами за цінами нижче ринкових.

Про це у колонці для NV Бізнес нагадав директор департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку Сергій Савчук, передає Укрінформ.

«Новий закон про автоцивілку буде введено в дію за кілька місяців, із січня 2025 року», - зазначив Савчук.

Він нагадав, що закон передбачає збільшення страхових сум майже вдвічі. Зокрема, виплати за пошкодження майна зростуть із нинішніх 160 тис. грн до 250 тис. грн, а за шкоду життю та здоров'ю - з 320 тис. грн до 500 тис. грн.

Із 2026 року суми виплат зростуть ще більше - до 1 млн грн на одну особу і до 20 млн грн на всіх постраждалих в одному ДТП. Виплати за пошкодження майна становитимуть до 2 млн грн.

За новими правилами, оплачуватиметься повна вартість ремонту автомобіля до стану, в якому він був до ДТП. При цьому для авто на гарантії використовуватимуть нові оригінальні деталі, а для негарантійних - ліцензійні.

Також із 2026 року скасують паперові поліси; всі договори страхування укладатимуться в електронному вигляді з обов'язковим внесенням до центральної бази даних Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Як повідомлялося, закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів Верховна Рада ухвалила 21 травня 2024 року, Президент його підписав 17 червня.

Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader